Vin    

        Kultur

 

 

 

 

Viner

 

Ett urval viner jag provat

 

 

2008  

 

Under 2008 experimenterade jag lite med att sätta poäng på

vinerna, något jag sedan slutat med.

 

Att sätta poäng är en ganska vansklig uppgift. Vad ska bedömas? Bara kvalitet? Prisvärdhet? Eller vad jag tycker är gott? Jag poängsätter ungefär så här: Doft 1-6p. Smak 1-4p. Helhet (balans, färg, prisvärdhet m.m.) 1-5p. Vad jag tycker är gott 1-5p.

3-7p. Drick inte.

8-10p. Schysst vin utan några egentliga kvalitéer.

11-14p. Ett gott vin av bra kvalité.

15-16p. En bit över snittet.

17-18p. Ett mycket bra vin.

19-20p. Världsklass.

 

Sommaren 2008

Under sommarens fältsäsong har det inte blivit mycket så mycket vin, endast några enstaka flaskor Georg Breuer Riesling och Lergermuller Pinot Gris. Nu kommer hösten och vinprovandet börjar locka igen. I år har jag haft en riktig superstart med en vinresa till Rheingau, Nahe och Mosel. En redogörelse för resan kommer inom kort.

 

 

NYHETSPROVNING

2008-04-06

Nyhetsprovning med Stig Boresäter i Alingsås. Vi provade 4 vita och 5 röda.

 

Vita

Sanctuary Pinot Gris, 2007

Nya Zeeland. 16p.
Gul färg som drog mot röd/orange. Aromatisk doft med mogen frukt. Ganska lång lite kryddig smak. Inte så mycket syra. Lite bitter eftersmak med ton av bittermandel. Ett mycket gott vin.
Upplever för tillfället Pinot Gris som  min favoritdruva. Ett perfekt verandavin till sommaren.
99:-

 

Kartöuerhof Riesling, 2006.

Österrike. 13p.
Ljusgul färg. Örtig doft med lite tropisk frukt, svartavinbärsblad och mineral/skiffer. Smaken dominerades av päron, vilket blev ännu tydligare i eftersmaken. Härlig syra. Nästan lite krispigt vin. Skaldjursvin. Skulle kunna varit 50 kronor dyrare utan att man skulle klaga.
119:-

 

The Hermit Crab, 2007

Australien. 6p.
Ljusgul färg. Märklig doft som fick mig att associera till krossad ananas på burk. Smak av ananas, nästan på gränsen till parfym. Ingen favorit.
93:-

 

Convent des Jacobins Bourgogne Blance. Ny årgång.

Frankrike, Bourgogne. 12p.
Gul färg. Typisk Chardonnay med vanilj, ek, gula äpplen och smör. Smak av ek och smör. Ganska fylligt. Sticker inte ut på något sätt. Passar nog till gräddig pasta med lax eller grillad lax.
99:-

 

Röda

Campolieti Ripasso. Ny årgång.

Italien, Valpolicella. 10p.
Ljusröd färg. Något ”syrlig” doft med röda bär, jordgubbe, vanilj och lite körsbär. Smaken nästan sötaktig med jordgubbe och vanilj. Ett revligt vin, men väldigt ”tunt” för vad jag förväntar mig av en ripasso. Nog gott till pizza.
85:-

 

Inony Pinot Noir, 2005

USA. 15p.
Ljusröd färg. En härlig doft av solvarma hallon och lite körsbär. Härlig ”sötaktig” rödabäraktig, lång smak. Förvanande kraftiga och goda syror. Provningen godaste vin.
120:-

 

Alamos Seleccion Malbec Merlot, 2006

Argentina. 11p.
Mörk blåröd förg, tät struktur. Ung kraftig doft av blåbär och lite choklad. Saftig smak med blåa bär som blåbär, björnbär och plommon, ganska gott, men lite tråkigt. Saknar nyanser.
99:-

 

Meerlust Rubicon

Sydafrika. 12p.
Röd färg. Mycket rökig doft som tar över det mest. Men bakom finns svartavinbär, lite stall och örter. Kraftig smak med rök och svartavinbär. Ett stort ”nyavärldenvin” som gillas av många. Flera på provningen tycket att detta var det bästa vinet. Jag har dock svårt för röken i sydafrikanska viner, vilken jag tycker tar över doft och smak och sitter kvar i gommen halva dagen.
209:-

 

San Leonino Riserva 2003.

Italien. Chianti Classico. 7p.
Röd färg. En något udda doft, nästan lite ”dammig” på något sätt, men med lite körsbär och beskt te. Lite svår men fruktig smak med bra tanniner. Vinet var en besvikelse. Möjligen någon defekt på vår flaska?
138:-

Provningen var halvblind, vi visste vilka viner, men inte i vilket glas. Av de vita var jag säker på Pinot Gris och Chardonnay redan innan jag fick veta vilka vinerna var. När jag sedan såg listan med vinerna satte jag alla fyra.
Av de röda gick jag lite vilse i början med Pinot Noir:en, blev förvillad av Ripassons  jordgubbsdoft, men med lite hjälp att uppmärksamma färgerna, kom jag rätt och prickade alla fem. Även om en provning inte är någon tävling, så är det alltid roligt att skryta lite när man är rätt ute.

 

Italiensk vinprovning med Barbro Guaccero

08-03-13

Minimässa med 4 producenter från 4 italienska regioner, Albino Armani från Veneto, Luigi Cecchi från Toscana, Francesco Candido från Apulien och Monarco från Le Marche.
Till vinerna bjöds det på italienska delikatesser från de olika regionerna, bl.a. salami från Montevaldo, Veneto, Cremes rosmarin, Caciocavallo (?) = klövjeost av buffelmjölk, osten har hängt i taken ganska nära elden och fått en lätt röksmak, bredbar korv från Marche, Formaggi de Pozzo (?) = brunns-/gropost, vid krig så gömdes osten i brunnar. När den togs upp så hade den utvecklat en mycket god smak, och man fortsatte därefter att lagra osten på det sättet. Olika bredbara pastor på bröd och en söt ”korv” av torkade fikon och mandlar inrullade i fikonblad.


Albino Armani

Albino Armani är ett vinhus med mycket gamla anor, dokument finns från år 1607. Sina viner gör man bara på druvor som odlats på speciellt utvalda jordar, vilket gör att det man gör blir riktigt bra viner.


Claps Sauvignon Blanc, 2006

Ljusgul färg och med en typisk sauvignon blanc-doft där en tydlig fäderdoft dominerar. Inte alls så mycket svartavinbärsblad som jag personligen uppskattar. Även dofter av tropiska frukter. Smaken är som doften, ett mycket välbalanserat vin med andra ord, och med en schysst syra. Ett trevligt vin som inte sticker ut. 10p.
Pris: 80:-

Cuslanus Amarone, 2004

Vilket vin! En ganska otypisk amarone med en mörkröd färg. Doften är stor och bärig med toner av söta körsbär, lite russin och mörk choklad. Eldig, men utan den sötma som jag förknippar med amarone , utan snarare torr. Tydlig smak av körsbär och en lång eftersmak av torkade fikon (?). Är nog ett underbart matvin. Provade vinet med lagrad hårdost och salami. Vinet passade till båda. Provningen besta vin. Detta kommer jag att prova igen.
Kommer på beställningssortimentet i maj. 18p.

 

 

 

 

 

Moncaro

Monarco är ett kooperativ som funnits i snart 40 år. Kooperativet var en föregångare både vad det gäller kvalitet och miljötänkande. Vinerna är i princip ekologiska och bekämpningsmedel får bara användas som en sista utväg när skörden är hotad.

Marches, där kooperativet finns, är en region som många inte tänker på, men som kommer starkt beträffande kvalitetsviner. På denna provning serverade 3 olika viner från samma druva: Verdicchio.

Verdi di ca Ruptae, 2007

Gul färg. Ung doft med citrus honungsmelon. Torr, ung smak med inslag av bittermandel, grape och honungsmelon. Lång eftersmak. Trevligt vin, men inte riktigt min typ. 9p.

Moncaro Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico

Ljusgul färd. Svag doft av gröna äpplen och tropik frukt. Kort smak. Tråkigt vin. 7p.
Pris: 59:-

Tordiruta, 2003

Guldgul färg. Honungsdoftande, sött och gott vin med mycket ”tropisk” doft och smak med inslag av aprikos, apelsin, kanel, vanilj och blommor. Ett riktigt trevligt vin gjort på ädelrötade druvor. 11p.
Kommer på beställningssortimentet i maj.


Luigi Cecchi, Toscana.

Mikroklimatet i Toscana gör att sangiovese ger viner av olika karaktär. Vid kusten mognar druvan tidigare, vilket ger ett varmare och fruktigare vin, medan det inåt landet, Chianti, mognar senare och vinet får mer utvecklade dofter, kryddigare smak och mer tanniner.

Val delle Rose Riserva, 2004

Blåröd färg. Varm, blommig, men ganska enkel doft med inslag av körsbär, örter och lite vanilj. Trevlig smak och doft, välbalanserad med ganska bra taniner, vilket var lite oväntat efter den varma doften. Värd att prova. 13p.
Pris: 109:-

Cecchi Chianti Classico, 2006

Blårött vin med bra struktur. Typisk Chianti? Inte lika god som ”Val delle”. Mycket taniner, bör nog sparas några år. 11p.
Kommer i beställningssortementet i Maj.

 

 

Francessco Candido, Apulien.

Var en av de första att sälja vin från Italien till Systembolaget. Candido besprutar inte sina druvor. Apulien är som mest 30 km brett, så där råder alltid en havsbris. Varm sommar, varm vinter, ett bra klimat för vinodling. I Apulien binder man vinrankorna i på ett speciellt sätt, så att de liknar små träd. 

Duca d’Aragona, 2000

Negro Amaro 80 %, Montepulciano 20%.
Ljusröd färg som drar mot orange. Doft av körsbär, blå plommon och torkad frukt, med viss kryddighet som känns lite spännande. Smaken välbalanserad, där kryddorns och körsbären dominerar. Lång eftersmak, Mogen karaktär. Ganska god. 11p.
Pris: 129:-

Capello di Prete, 2003

Negro Amaro 100%
Ljusröd färg som drar mot orange. Doft av röda bär, vinbär?, lite ”dammig” i doften. Smaken lite syrlig som röda vinbär, ganska hårda tanniner. Tveksam. Tycker det finns roligare italienare för priset. 8p.
Pris: 79:-

Aleatico di Puglia, 2001

Ljus tegelröd färg. En stor, härlig, trevlig doft med russin, torkade aprikoser och torkade katrinplommon. Även en svag, angenäm bränd doft. Smaken är söt, lite spritig (14%) med smak av torkad frukt som doften.
Sen skörd, litet uttag, 5 ton druvor/ha. Naturlig restsötma, ej tillsatt sprit. Ett gott vin. 15p.
Pris: 129:- (500 ml)

 

Bourgogne Hautes Cotes de Nuits, 2006

2008-03-10

Ljusröd färg. Bärig, ung och ganska stor doft av hallon, rotfrukt, örter och röda vinbär, Smaken saftig men samtidigt lite stram. Mådde bra av att dekanteras. Mycket garvsyra på tungan, men mjukare tanninet på tänderna. Lång eftersmak med främst röda vinbär, lite år ”Kalle Anka godis” (tablettask). Till vinet åt vi pasta med sås som innehöll bl.a. lövbiff, champinjoner och broccoli. Passade ganska bra till vinet.
Smakade mycket bättre andra dagen. Hade då också fått en lite pepprig doft. 14p.

 

- - - - - - -- - - - - - - - - - - - - - - - -

Castelo de Medina Sauvignon Blance, 2006

Spanien, Rueda
2008-03-07

Ljust gulgrön färg. Fräsch, kryddig druvtypisk doft med mycket svartavinbärsblad, citrus (lime?) och lite tropisk. Frisk fyllig smak med mycket svartavinbärsblad. Förvånande lång smak, men med en lite tråkig metallisk eftersmak.
Halva flaskan sparades till dagen efter. Smaken var då rundare. Vinet skrevs upp av någon tidning, men var inte så speciell. 11p.
Pris: 69:-

Lergenmüller Pinot Gris, 2007

Tyskland
2008-03-04

Ljusgul färg som drar lite mot rött. Fräsch, fruktig doft med citrusfrukt (mild grape) och med inslag av honung. Frisk smak med citrus och inslag av honung, som balanserar den ganska schyssta syran. Vin är dock torrt. Mycket prisvärt sällskapsvin. Blir nog bättre av att ligga ett par månader. Har köpt några flaskor att spara, perfekt till sommaren. Öppnad flaska god efter 4 dagar i kylskåp. Rekommenderas. 14p.
Pris: 79:-

 

Valtellina, norra Italien

2008-03-03
Rosso di Valtellina, 2004
Ljusröd färg. Bärig doft som drog åt hallon och Pinot noir (Systembolaget = körsbär, Livets Goda = svarta vinbär). Smaken var saftig med viss antydan till sötma och viss strävhet. Smaken drog lite år svarta vinbär, med en viss örtighet, vilket passade utmärkt till de örtkryddade lammfärsbiffar vi åt till.
Vinet fick snabbt en ”mognad”, både i doft och smak, efter en stund i glaset, vilket drog åt stall och läder.
Sparade en del av vinet i 2 dagar i kylskåp. Hade på så kort tid blivit mycket sämre. Vinet bör drickas ganska snabbt efter öppnandet. Som nyöppnat dock bättre än jag förväntat mig. 13p.
Pris: 99:-

 

La Selle de Chateau Poujeaux, 2001

Januari 2008.
Bordeaux, slottets andravin. Ett underbart Bx-vin med mörk purpurfärg. Bärig och kryddig dotf som domineras av svartavinbär och örter. Smaken var både saftig, fruktig och kryddig med ganska mjuka taniner. Ch. Poujeaux-vinerna är långlivade och ska kunna lagras 10-20 år. detta vinet kan nog sparas något år till, men inte för länge.
Pris: 166:-

 

 

 

Tillbaka till Viner.