Vin    

        Kultur

 

 

 

 

Viner

 

Ett urval vinprovningar

 

 

2009     

 

Chablis-provning, terroir.

Hos ”VinSven” i Alingsås, 090311

 

Sven och jag läste vinkunskap ihop på universitetet för flera år sedan, och har allt sedan dess provat viner tillsammans. Han bjöd mig till denna fantastiska provning av terroir i Chablis, en av de mer spännande provningar jag varit på. Förutsättningarna var: 6 viner, varav 5 från en och samma producent. Alla klasser, Chablis Grand Cru; Chablis Premier Cru; Chablis och Petit Chablis var representerade. 5 stycken från 2007 och 1 från 2006. Vinerna var lika, men ändå olika. Alla hade en mer eller mindre tydlig mineralkaraktär, medan ”päron”, en typisk Chablis-doft, saknades nästan helt.

 

Vid provningen slogs jag av hur två viner hade en tydlig ekkaraktär, trots att alla skulle vara oekade. Dessa var en Grand Cru och en Premier Cru. En anpassning till den amerikanska marknaden?

Två av vinerna var från Sainte Claire, och dessa två viner hade stora likheter med varandra, och båda hade en härlig krispig syra, något som jag förknippar med Chablis, och dessa var också mina favoriter. De avvek också lite från de andra vinerna.

En intressant notering jag gjort är att om jag under provningen fått jämföra mina provningsanteckningar med systembolagets beskrivningar, så hade jag nog prickat in de flesta. Det svåraste hade nog varit de två dyraste, då mina anteckningar för båda dessa passar in på Premier Cry Montée de Tonnerre, medan ingen av dem passade på Grand Cru-vinet.

 

Chablis Premier Cru Montée de Tonnerre.

J M Brocaerd.  2007.  189:-   nr 5587.

Doft: Smör, Ek?, gula äpplen, nästan lite terpentin. Utvecklas med tiden. Inslag av tropisk frukt.

Smak: Lite ”mjuk” i smaken. Inte den krispighet jag gillar. Bättre med tiden i glaset.

Inte min typ, lite för smörigt. Trodde den var lagrad på ekfat.

 

Chablis Grand Cru Les Clos.

J M Brocaerd.  2006.   329:-   nr 5582.

Doft: Mycket mineral. Lite fet/oljig, ek?

Smak: Mycket smörig.

Var nästan helt säker på att vinet var lagrad på ek, nästan amerikanskt i stilen. Inte min typ av vin.

 

Chablis Saint Martin.

Laroche.  2007.   145:-   nr 7143.

Doft: Päron, gula äpplen, anannas, lite smörighet. En något konstig bidoft (lättare defekt?)

Smak: Bra syra och bra balans.

Spännande. Aviker från de andra, annan producent? (vilket det också är), men inte riktigt min typ.

 

Petit Chablis Domaine Sainte Claire.

J M Brocaerd.  2007.   103:-   nr 5588.

Doft: Mycket lite frukt, mer mineral, lite platt, grönt äpple.

Smak: Mycket syra, härligt krispig syra. Metallisk/mineral. Ganska enkel men god smak.

Enkelt men trevligt vin.

 

Chablis Premier Cru Beauroy.

J M Brocaerd.  2007.   167:-   nr 7125.

Doft: Lite frukt, gula äpplen, parfymerat? (försvann med tiden), gummi (bränt?)

Smak: Vissa toner av burket äpple. Bra. god.

God. Avvikande från de andra vinerna.

 

Chablis Vieilles Vignes Domaine Sainte Claire.

J M Brocaerd.  2007.   165:-   nr 5595.

Doft: Syrlig citrus, grape.

Smak: ganska lång smak, metallisk, mineral, citrus, grape. Krispig syra.

Välbalanserad. Min favorit med härlig, krispig syra, med lite mineral och med grape i både doft och smak.

 


 

Vinprovning, Tryffelsvinet.

Göteborg, 090309

 

Måndagen den 9 mars hade Tryffelsvinet en provning, ”öppet hus” i Göteborg. Provningen började med ett glas Champagne. Därefter berättade Fredrik Rhodin lite om vinerna vi skulle prova, varefter det bara var att börja. Var och en hämtade vinerna själv och provade i sin egen takt. En liten nackdel med detta var att man bara kunde prova ett vin åt gången, och inte jämföra dem med varandra, vilket hade varit intressant vid några tillfällen. En stund in på kvällen serverades en liten tallrik med getost, charketurier och bröd. Tyvärr så kom den kanske lite sent, så många missade den trevliga kombinationen med getosten och det vita vinet på Chenin Blanc. Det var dock inte omöjligt att få lite påfyllning i glaset.

 

Grand Résrva Jacques Picard Champange

1560:-/6 flaskor   nr 500066-09.

Doft: Trevlig, frisk, med mycket frukt, rostat bröd och rostade nötter.

Små härliga bubblor. Köpa?

 

Chenin Blanc. Simonsig.

2008.   73:-   nr 75656. Sydafrika.

Doft: Fruktigt blommig. Skumgodis, ”kattpiss” och grapefrukt.

Smak: Välbalanserad. Något sötma i smaken, lång eftersmak, dock med en lite oangenäm bittermandel i slutet.

Påminner faktiskt en hel del om Sauvignon blanc. Förvånade gott. Mycket god till getost. Kändes som ”mycket för pengarna”. Lite av en överraskning.

 

Morabianca Falanghina Irpinia Mastroberardino. (Vitt)

2007.   139:-   nr 96691. Italien.

Doft: Fruktig men ”hård” doft. Lite parfym. Doften var god men flyktig, försvann fort.

Smak: God men kort.

Uppfattade den som oitaliensk. Var nog lite besviken, hade hoppats på mer för pengarna. Bara gjord på gamla klassiska druvor, typiska för regionen.

 

Chenin avec Chen. Simonsig.

2006.   894:-/6 blandade flaskor från Simsonsig.   nr 500943-09. Sydafrika.

Doft: Mycket fet/smörig doft. För mycket ek för mig. Fruktigt men med drag av ”mörk källare”.

Smak: Smörigt, var som doften. Lite bitter eftersmak, något typisk för Shenin som jag inte tänkt på förr? Eller något från producentet?

Inte min typ av vin.

 

Brut Rosé. Simonsig (mouserande)

894:-/6 blandade flaskor från Simsonsig.   nr 500943-09. Sydafrika.

Doft: Jordgubbe och hallon. Jättegod, som rosébubbel ska vara .

Smak: Trevlig jordgubbe och hallon, men med något hårda bubblor. Ritwa: Fräsiga, hårda, läckra bubblor.

Ganska bra. Vad hade priset varit om det sålts för sig? ”Bra på mors dag”.

 

Frans Malan. Simonsig (Rött)

2004.  894:-/6 blandade flaskor från Simsonsig.   nr 500943-09. Sydafrika.

Doft: Bärigt, svarta vinbär. Svag rök.

Smak: Bärig och svag rök.

Ganska bra i stort, men inte min favorit.

 

Ciacci Piccolomini

2006.   1152:-/12 flaskor   nr 81563-09.

Doft: Bärigt, körsbär, ”tuttifrutti”, Italienskt, Sangiovese.

Smak: Ganska typisk italiensk. God, men sticker inte ut.

Nästan 100:-/flaskan. Tror det går få med ”Sangiovese-smak” för mindre pengar. Lite småtråkig.

 

Rioja Reserva Le Altanza

2001.    960:-/6 flaskor.   nr 500947-09.

Doft: Bärig doft av varma soliga bär. Viss mogenhet i doften. Drar lite åt starkvin, portvin?

Smak: Bärigt god, mjuka tanniner. Lång smak

Bästa vinet i kväll (undantaget Champagnen). Mogen, god Rioja.

 

Labyrint Cabernet Sauvignon. Simonsig

12004.   129:-   nr 75450-01. Sydafrika.

Doft: Svartavinbär med viss rökighet. Utvecklas ganska mycket i glaset och drar i slutet lite åt en enklare Bordeaux.

Smak: God. Inte så syltig som det första doftintrycket hotade med. Välbalanserad och riktigt trevlig.

Tycker jag om. Gott.

 


Mat och Vin hos Tomas

Göteborg, 090211

 

Temat för kvällen var ”yngre och äldre” italienska viner. En Chianti Reserva 1999 mot en Chianti Reserva 2005. En Barbaresco 2000 mot en Nebbiolo 2004 från samma producent, och ett ”blandvin” med 35% nebbiolo, 2006. En spännande och välsmakande provning med mycket god mat.

 

Till förrätt åt vi Pappardelle med lagrad Grevé och mycket persilja, mejram och basilika; valnötter och god olivolja. Till detta drack vi Chiantivinerna.

Huvudrätten bestod av stek på kalvinnanlår med färsk gnocchi, glaserade svartrötter och smålök, blandade bönor och en ljuvlig sås. Till huvudrätten drack vi nebbiolovinerna.

Däefter blev det ost och Recioto.

Efterrätt: Hemmagjord Crème Brûlée, små kakaor ”katttungor”och hemmagjorda glassar; cocosglass och mangosorbée, kaffe och beerenauslese.

 

Vinerna:

 

Fattoria La Loggia Chianti Classico reserve. 1999.

80% Sangiovese, 15% CabernetSSauvignon, 5% Canarolo

Färg: Röd som tegel.

Doft: Kryddig doft med körsbär, örter och stall.

Smak: Mogen smak med mjuka tanniner och  lång elegant eftersmak.

Mycket god, moget och välbalanserat vin, helt i min smak. Är nog på sin topp nu och ska inte lagras längre. (detta var också min sista flaska av sex).

 

Beni Duilio Castellani Riserva. 2005.

100% Sangiovese. 127:-

Färg: Röd, med lite tegel (!)

Doft: Kryddig, fat, körsbär och örter.

Smak: Ung och hård med hårda tanniner.

Vinner nog på att ligga några år. God.

 

Terredavino Barbaresco. 2000.

Doft: Underbar doft med mycket viol, lite ros, lakrits, tjära, choklad och stall.

Smak: Mycket välbalanserad med frukt, viol och lakrits. Mjuka tanniner.

Mycket gott, något av det bästa på länge. Vilket vin, jag älskar det.

 

Terradavino Nebbiolo dÁlba. 2004.

100% Nebbiolo.

Doft: Viol, mörka bär, lite vanilj, lite mognadstoner (löv).

Smak: Kraftig smak av mörka bär. Välbalanserad.

Gott vin, men försvann bakom Barbarescon. Kanske synd att dricka dessa tillsammans.

 

Sito Moresco. Gaja. 2006.

35% Nebbiolo, 35% Merlot och 30% Cab.S.  295:-

Doft: Plommon, körsbär, vanilj och choklad.

Smak: Balanserat med fat, plommon och körsbär.

Mycket gott vin, men alldeles för ungt ännu. Bör nog lagras 5-8 år (eller dekanteras dagen innan?), men då blir det nog ett riktigt kanonvin.

 

 

 

 

 

Tillbaka till Viner.