Vin    

        Kultur

 

 

 

 

Provade viner

 

Ett urval viner jag provat

 

 

2012    

 

År 2011 var ett dåligt vinår för mig. Mitt arbete gjorde att jag inte hann prova så många viner som jag önskat, och jag har inte heller hunnit göra något med min hemsida. Några treviga provningar och viner har jag dock hunnit med, och man nu i efterhand se att det blev mycket Bordeaux. Året började bra med en trevlig Bordeauxx-provning med Ulf Wagner, men sedan blev det inte mycket mer förrän till sommaren. Då drack vi ett par mogna, trevliga Bordeaux och tyskar riesling. På sensommaren blev jag bjuden på middag med fyra helt underbara Bx från 1986-1996, en mycket trevlig vinupplevelse. Fram på senhösten var vi på tre mycket bra vinprovningar med munskänkarna i Visby, en Amarone-provning, en Portugal-provning och en mycket bra nyhetsprovning i november. Ska försöka redovisa en del av dessa viner under 2012.

På Gotland var vi också i Ljugarn, på Smakrike, där vi avnjöt en fem-rätters tryffelmeny. Till denna drack vi en pinot noir från Nya Zeeland, vilket gav oss mersmak, och i slutet av året blev det en hel del pinot.

Slutet av 2011 får också bli början på mitt vinår 2012. På nyårsafton åt vi en helt fantastisk middag med underbara viner hemma hos våra vänner Anders och Karin på Gotland. De hade komponerat en förstaklassig middag, till vilken jag hade fått uppdraget att välja vinerna. Det blev en oförglömlig måltid. Vi började med färska ostron naturell. Till dessa drack vi Petit Chablis och en krispig Blanc de Blancs. Därefter blev det gåslever och Sauternes. Huvudrätten bestod av ankbröst med portvinssås och tryffelkryddad potatis- och kronärtskockspuré. Tryffeln var äkta gotlandstryffel, egenhändigt plockad av Karin och Anders i deras egen trädgård Snacka om lyx. Till detta drack vi en ung bourgogne, en mogen bourgogne 1997 och en Champagne Blanc de Noir. Middagen avslutades med en flädersorbé, espressoskum och en österrikisk trockenbeerenauslese. Sedan var det bara att mätt och belåten invänta det nya året.

Några av vinerna vi drack:

Petit Chablis 2010. Producent: La Chablisienne. Nr: 5585. 109:-

Mycket krispig och mineraligt vin med doft av gröna äpplen och örtighet. Frisk ung smak med mycket syra. Inslag av mineral, gröna äpplen och citrus. Mycket treligt vin till ostron.

 

De Saint Gall. Nr: 7885. 289:-

Blanc de Blancs, 100% Chardonnay. Mycket trevlig Champagne med tydliga dofttoner av mineral, gröna äpplen, orange citrusfrukter, samt lite bröd. Mycket torr och frisk, med smaker samma som doften. Chablin och Champagnen visade stor släktskap, både med sin ljusgula färg, torrhet och doft/smak. Det märks att det är samma druva, och att de växt nordligt.

 

La Dauphin de Guiraud 2005. Nr: 4131. 159:- (37,5 cl)

Denna vin görs på granngården till d’Yquem, så bara det gör vinet lite spännande. En härlig, prisvärd Sauternes, med vacker gul färg. Har en mycket kraftig doft med honung, aprikos, mandelmassa med inslag av en lätt bränd ton (fat?). Söt balanserad smak med honung, mandelmassa, orange citrus och lite bränd kola. Ett mycket gott vin, som jag tror kan bli ännu bättre on 5-10 år. Kan vara värt att köpa några flaskor. Och till gåslevern? Underbart!!!

 

Louis Jadot Morey-Saint-Denis 1997. Nr: 71084. 325:-

Ankbröst med tryffelkryddad potatis- och jordärtskockspuré kräver ett passande vin, en mogen bourgogne. En ganska mörk pinot noir med tegelröda kanter. Underbara dofter med inslag av körsbär, plommon, grus, nyhuggen björk, lövhög och en tydlig doft av tryffel. Förvånadsvärt mycket frukt, frisk syra, mjuka tanniner. Mycket lång eftersmak, kraftig och åter, som doften, inslag av sten. Betydligt piggare än jag vågat hoppas på. En riktig fullträff till ankan.

På något sätt finns det också ett samband mellan doften på tryffel och mogen bourgogne, som är svår att sätta fingret på. Jag tror att båda två har dofter som kan kännas lite oangenäma men spännande och lockande, men smaker som får det att slå volter i munnen.

Åtta dagar senare provade jag ytterligare en flaska av samma vin, men nu till en lammgryta på lammytterfilé med rotfrukter, kryddat med bl.a. enbär. Denna flaska var betydligt sämre, och vinet var onekligen på väg utför. Doften hade tydliga inslag av damm, dy (som inte var direkt frånstötande, utan faktiskt lite lockande) och lite rotfrukt. Smaken betydligt mindre fruktig. Fortfarande ett stort vin och passade utmärkt till maten, men denna flaska hade nog inte många månader kvar.

 

De Venoge. Nr: 7872. 319:-

Eftersom det var nyår, måste vi naturligtvis också ha en champagne till ankbröstet. Det fick bli en Blanc de Noirs med 80% pinot noir och 20% pinot meunier. Vinet hade en ganska kraftigt gul färg. Doften brödig med tydligt inslag av röda vinteräpplen och hasselnöt. Frisk, balanserad smak där brödigheten var betydligt nertonad i relation mot de röda äpplena, men också nougat och röd grapefrukt. Champagnen passade utmärkt till ankan, även on bourgognen var snäppet vassare.

Det är alltid kul att se hur olika champagner skiljer sig från varandra. Denna Blanc de Noir hade betydligt mindre gemensamt med den Blanc de Blancs vi drack till ostronen, än den champagnen hade med Chablin.

 

 Jeanmarie. Nr: 7430. 199:-

En blandchampagne med alla de tre stora druvorna. Ganska enkel doft med mineral, gröna äpplen och gul citrus. Frisk smak med mycke mineral och inslag av gröna äpplen och citrus. Trevlig champagne vid midnatt (eller i badet).

 

När vi är inne på temat Bourgogne, så ytterligare några pinot noir som jag provat den sista tiden.

 

 

Couvent des Jacobins 2009. Bourgogne. Nr: 5283. 115:-

Ljust röd, lite tunn färd. Lätt kryddig doft med jordgubbar och hallon spetsat med nyklippt gräs. Smak domineras av jordgubbar, men också lite lingon och grönt gräs, avslutas med en viss kryddighet. Precis så här ska en enkel Bourgogne vara för mig. Enkel och utan märkvärdigheter, men ändå mycket god.

 

Mercurey Domaine Adélie 2009. Nr: 5205. 149:- (december 2011)

Blåröd, ganska mörk färg för en Bourgogne. Doften lite snipig med toner av fat, lingon och omogna jordgubbar, och där bakom lite gröna blad. Smaken var också lite snipig och syrlig på ett inte alltid behagligt sätt. Vinet kändes ungt och omoget på något sätt. Blir kanske bättre med lagring. Har fått ganska bra recensioner, så jag kanske hade en dålig dag, eller fått en dålig flaska? Dock inga defekta dofter. En besvikelse, men kanske värd en ny chans.

 

Rua Pinot Noir. Nya Zeeland. Nr: 6265. 159:- (december 2011)

Ovanligt kraftig och mörk, blåröd färg. Doft med mycket frukt, hallon, vinbär och blommor, toppat med en pigg kryddighet och lite fat. God smak med ganska mycket fat, kryddighet och en något mörkare bärsmak än doften lovat. Avslutas med viss eldighet och en ton av rostat kaffe. Ganska mycket pinot noir-karaktär, men ändå väldigt olik europeiska pinot noir-viner. Ett trevligt vin.

 

Gardo-Morris, Pinot Noir, 2005. Nya Zeeland. (6 januari 2012)

Gorda-Morris har sitt namn efter vinmakaren Benjamin Morris och hans svenska hustru Frida Gårdö Morris. De har ingen egen vinodling, utan köper in druvor direkt av odlarna, och kan därför bo halva året på Gotland. Det var därför med extra spänning jag drack vinet till ett färsfyllt fasanbröst på Donnersbrunn i Visby.

Doften var mycket kraftig och mogen med mycket mörka bär, solvarma björnbär, blå plommon och lite viol, men med den friskhet och syrlighet som man förknippar med europeiska pinot noir-viner. Smaken var mer Europa än Nya Zeeland, med bra, men mjuka tanniner. Vinet var utmärkt till maten, men fungerar nog också som ett sällskapsvin. Ett spännande vin som jag hoppas få prova igen i lugn provningsmiljö.

 

Nyhetsprovning februari 2012

En mycket bra provning med Munskänkarna i Visby med många bra viner och trevliga provningsdeltagare.

 

Vita viner:

Bourgogne Chardonnay Cuvée Prestige. 2009. Nr 5362, 90:-

Trevlig Chardonnay med tydlig doft med ek, äpple och citrus. Smörig smak med gula äpplen, lite nötter och citrus. Ganska fyllig och bra balans. Ett vin som levererar det du betalar för.  Köper jag en Bg för 90 kronor så är det precis det här jag önskar och förväntar mig, verken mer eller mindre.

 

La Frosca, Veneto/Soave, Italien. 2009. Nr 94066. 149:-

God, fruktig doft som lovar gott. Mandel och sötaktig citrus. Mycket tropisk frukt i smaken kryddat med lite fattoner. Bra syra och längd. Ett mycket trevligt vin, men som inte sticker ut på något sätt.

 

Wurzburger Stein, Silvaner Kabinett Trocken, Franken, Tyskland. 2010. Nr 90549, 149:-

Rund fruktig doft med mycket gula, nästan burkna äpplen, mandel, gula mogna plommon och en liten släng mineral. Detta gillar jag. Nästan lite spritsigt med fin smak av honungssöta äpplen, bra god syra och ganska lång med mycket mineral på slutet. Ett mycket gott, mineraligt Silvanervin, precis som det ska vara. Bästa vita på provningen.

 

A Christmann, Köningsbacher Ölberg Riesling Trocken, Pfalz, Tyskland. 2010. Nr 90553, 199:-

Ung, lite svåråtkomlig doft med gröna äpplen, lime, och omogen persika, samt en massa mineral. Smaken var lite snipig och ung, med ganska vass krispig syra. Ett vin med framtiden för sig, är nog bäst om 3-4 år då syrorna rundats av och vinet öppnat upp sig. Ett högklassigt med lite för ungt vin.

 

Röda viner:

Bourgogne Pinot Noir Cuvee Prestige. 2009. Nr 5361, 90:-

Bra, bärig doft med jordgubbar och hallon. Bärig, typisk Pinot noirsmak, ganska lång. Trevlig och prisvärd Bg, som i denna provning hamnade lite i skymundan.

 

Rosso di Montalcino, Caprili, Toscana. 2009, Nr 95046, 152:-

Doft med körsbär, fat, läder och mycket tydliga lingon. Mycket läcker doft! Smaken är mogen, med frukt, fat, körsbär och choklad. Lite örtighet också. Lång. God, drickfärdig, ganska typisk Sangiovese, Prisvärd.

 

Meerlust, Cabernet Sauvignon, Stellenbosch, Sydafrika. 2009. Nr 99283, 199:-

Rökig doft som döljer det mesta av svartvinbär och blåbär som finns där bakom någon stans. Rökig, enligt mig, obehaglig smak. Kan inte förstå hur man kan uppskatta denna rökighet som är i sydafrikanska viner, och som tar död på alla andra dofter och smaker. Blää.

 

Meandro do Vale Meao, Douro, Portugal. 2009. Nr 90627, 159:-

Mycket fruktig och öppen, men ändå ung doft med inslag av fat, björnbär, blå plommon, lite choklad och örter. Ganska fyllig, fruktig smak med mörka bär, tobak, salmiak. Ganska kraftiga tanniner. Mycket vin för pengarna, och jag tror att detta kan bli hur bra som helst om något år. En liten överraskning.

 

Bosquet des Papes, Cuvee Tradition, Frankrike. 2009. Nr 90687, 244:-

Mycket god doft med mycket kryddor och örter och där bakom en tydlig doft av röda vinbär, hallon och lite lavendeldoft. Smaken mycket eldig och med kraftiga tanniner. Lite obalans, då doften lovade betydligt mer än smaken gav, men det kan nog bero på att den är så pass ung. Ett mycket gott vin som nog kommer att bli ännu bättre med åren, kanske bäst om 7-9 år.

 

Trapiche Vina Federico Villafane Malbec, Mendoza, Argentina. 2008. Nr 95022, 239:-

Blåbär, läder och frukt, frukt, frukt. Mycket kraftig och lång och häftig doft. Fruktigt vin med blåbär och mörka frukter i smaken, nästan lite syltigt i början, och där bakom örter och mörk, nästan bitter choklad. Utvecklas ganska mycket i glaset, och dofter med violinslag kommer. Kraftiga tanniner och lång eftersmak. Ung men klart drickbar. Mycket kraft, men lite mindre finess. Med tanke på de kraftiga tanninerna kan det nog lagras 5-6 år, det blir nog annorlunda, men jag undrar om det blir så mycket bättre.

 

 

Tillbaka till Viner.