Av alla druvor är Syrah/Shiraz den som är mest mytomspunnen. Syrah är namnet på druvan i Rhône-dalen, medan druvan kom att kallas Shiraz i Australien. Enligt traditionen anses druvan Syrah anses vara den av de nobla druvorna som går att spåra både historiskt och geografiskt längst tillbaka i tiden, förmodligen ända till 600 före Kristus, och att druvan ska ha sitt ursprung i Mellersta Östern.
Från Shiraz till Rhône
I sydvästra Iran finns staden Shiraz, en stad som under en kort period under 1700-talet var landets huvudstad. Shiraz var en viktig islamisk lärdomsstad under medeltiden. Staden är berömd som poesins, rosornas, näktergalarnas och inte minst vinets hemstad. Från Shiraz kom det historiska och legendariska Shirazi-vinet, vilket hyllades som ett stort vin ända in på 800-talet, men som sedan föll i glömska.
Enligt en version ska det mytomspunna vinet och druvplantor från Shiraz ha forslats mer till staden Procaea (grekiskt namn på turkiska staden Foça) och vidare till kolonin Marseille som grundades ca 600 f.Kr. Därifrån ska sedan fenicierna fört druvan vidare till Rhône-dalen på 500-talet. Ett stort problem med denna tradition är att det historiska Shirazi-vinet var ett vitt vin, medan vinerna från Syrah-druvan främst är förknippade med kraftigt röda viner. Det är också märkligt att druvan inte heller har lämnat några spår efter sig i området runt Marseille.
Från Syracusa till Rhône
En annan legend berättar att det var romarna som var först med att plantera vin i Rhône. Enligt en del traditioner var det Julius Caesars legionärer som planterade vin där redan på 50-talet före Kristus. Men den vanligaste versionen av myten berättar att det var den romerska kejsaren Probus legionärer som hade med sig Syrah-druvorna till Rhône på 280-talet efter Kristus. Enligt denna legend kom druvan ursprungligen från Egypten, men hade förts till Syracusa på Sicilien. Det var härifrån som legionärerna tog druvan och förde den vidare till Rhône. Druvans namn Syrah ska alltså ha kommit från staden Syracusa.
Från Persien till Rhône
De bästa och mest kända Syrah-vinerna kommer från Hermitagekullen ovanför staden Tain-I’Hermitage som ligger i norra Rhône. På kullen ligger ett kapell från 1200-talet. Myten berättar att när korsfararen Gespard de Stérinberg kom tillbaka från sina korståg i främre orienten på 1200-talet, så valde han att bli eremit. Han uppförde ett eremitage (Hermitage) på berget, och ägnade sig åt att sköta sina vinplantor. Druvorna hade han tagit med sig från Persien.
En annan berättelse berättar att Hermitage fått sitt namn efter att eremiten blivit skadad, och då sökt skydd i en granitklippa i berget.
Från Rhône till Australien
Under 1800-talet ansågs vinerna från Hermitage vara bland de bästa i världen. Ofta blandade man in vin från Hermitage i Bordaux-vinerna, för att ge dessa lite mer kraft och färg. När man i början av 1800-talet började att odla vin i Australien blev det därför naturligt att också plantera Syrah. På engelska hade man då redan börjat kalla druvan för Shiraz, och det var detta namnet som kom att användas på druvan i Australien, parallellt med namnet Hermitage.
Om man ser på den engelska stavningen av namnet från början av 1800-talet, ser man varianter som Scyras och Ciras. Sannolikt är detta fonetiska försök att stava det engelska uttalet av Syrah. Enligt denna teori skulle druvnamnet Shiraz inte han något samband med staden Shiraz, utan en förvanskning av Syrah –> Scyras –> Shiraz. Och myterna om druvans ursprung från främre orienten skulle ha uppkommit efter 1850-talet.
Syrah ursprung enligt modern forskning
Det mest troliga är att druvan har sitt ursprung i Rhône och har utvecklats ur en druva som fanns där tidigare vid namn Allobrogica. Det franska ursprunget har styrkts av DNA-forskning som visar att Syrah genetiskt är en korsning mellan två relativt okända franska druvsorter, mondeuse blanche och durez.
Modern DNA-forskning är bra, men visst är det roligare med gamla myter och traditioner.
Syrah och Shiraz idag
Syrah är en blå druva som trivs bäst i varma klimat. Den hör ursprungligen hemma i norra Rhônedalen i Frankrike men har sedan början av 1800-talet odlats under namnet Shiraz i Australien.
Syrah/Shiraz-viner brukar ha en mörkt röd färg. Unga viner brukar ha ovanligt mycket doft för att vara ett rödvin. Vanliga dofter är mörk frukt (blåbär, björnbär och plommon), exotiska blommor, viol, nejlikor och örtkryddor, tillsammans med en pepprighet och inslag av bränt gummi och rökta charkuterier (speciellt i viner från Rhône). Vinerna är fylliga, ganska sträva och alkoholrika. När vinerna mognat får de ofta en smak av vilt, läder, choklad och tobak.
I Australien är vinerna ofta kraftigare, men smaken rundare och mjukare, med toner åt sötlakrits och bränt gummi. De har ofta mer frukt såsom körsbär och svarta vinbär och man kan också hitta mynta och eukalyptus. Shiraz-vinerna är lika fylliga, men i regel inte lika sträva som Syrah-vinerna.
Men hur är det med de två namnen idag? I Rhônedalen heter druvan utan tvivel Syrah, och i Australien är den vanligaste formen fortfarande Shiraz. För ett 10-tals år sedan var det ganska klart att skillnaden mellan namnen var geografisk, Syrah i Europa, Shiraz i Nya världen. I dag har detta förändrats och man kan säga att druvnamnet numera beskriver vinets karaktär. Är det ett Syrah-vin, så är vinet av den franska typen med mörk frukt, lite pepprigt och lite kärvt. Ett Shiraz-vin har en mer rund smak med mörka bär. Detta oavsett var druvan vuxit.