Vin    

        Kultur

 

 

 

 

Hur man provar vin

 

Vinprovning är en trevlig och njutbar sysselsättning. Man kan prova vin ensam, med några få vänner eller tillsammans med flera andra. Det som gör att just vin är så speciellt att prova, är att vin innehåller så många olika doftämnen. Vin är det livsmedel som innehåller flest doftämnen av alla. En del säger att det i de riktigt bra vinerna finns över 600 olika doftämnen, och amerikanska forskar har extraherat över 460 olika identifierbara doftämnen ur ett vin. En normal parfym lär innehålla maximalt ett tiotal doftämnen.

Antalet doftämnen och dofter ett vi har beror på varifrån det kommer. Hur långsammare frukten får utvecklas, ju smak- och doftrikare blir den. Man kan jämföra med svenska äpplen eller jordgubbar. Under förutsättning att de hinner mogna till full sötma, är de alltid mer smakrika än jordgubbar odlade i t.ex, Spanien. Vid långsam mognad utvecklas syran och alla smak- och doftämnen med den, plus alla de smak- och doftämnen som finns med sötman. I ett varmt klimat utvecklas bara sötman och de dofter och smaker som hör samman med den.

Samma sak gäller för vindruvorna. Hur nordligare druvan växer, desto smakrikare blir den, under förutsättning att den hinner mogna. Det innebär att viner som görs på druvor som växer på nordgränsen av sin förmåga generellt blir bättre. Man kan i princip peka ut fem områden, varifrån de mest doft- och smakrika vinerna kommer ifrån: Champagne; Chablis (vit bourgogne); Röd Bourgogne (Pinot Noir); Röd Bordeaux; samt vissa tyska söta viner från Mosel och Rhen. Viner från varmare områden kan ha mindre än hälften så många doftämnen.

 

GLASEN

Man kan dricka vin ur praktiskt tagen vad som helst. Direkt ur flaskan, keramikkrus, plastmuggar eller damskor. Men om man vill få ut det mesta möjliga av drycken, så är glas det optimala materialet. Du kan se vinet genom det genomskinliga glaset, och glas ger inte ifrån sig några dofter eller smaker.

Glaset bör vara päron- eller tulpanformat och på fot, där kupan är större nertill och smalnar av uppåt. Formen gör så att doften koncentreras och bevaras i glaset. Man ska alltid hålla glaset i foten/benet, dels för att glaset inte ska bli kladdigt av våra fingrar, dels för att man inte ska värma vinet i onödan med vår kroppsvärme, men främst därför att vi alltid har någon doft på våra fingrar. Det kan vara tvål lika väl som matrester, oavsett vilket så påverkar det doftupplevelsen av vinet. Hur kul är det med ett vin som doftar rökt lax eller parfymerad tvål?

Av samma skäl är det viktigt att glasen är rena och att allt eventuellt diskmedel sköljts bort. Häller man champagne i ett glas med bara så lite diskmedelsrester kvar, så kommer kolsyran att försvinna mycket snabbt, förutom att vinet får en dålig smak. Dofta därför gärna i glaset innan du häller vin i det.

 

LOKALEN OCH MILJÖN

Det är viktigt att vara i en lokal utan en massa lukter. Matos och parfymer kan förstöra de bästa viner. Ha ett bra ljus i lokalen. Bäst är naturligt dagsljus. Levande ljus är mysigt, men inte det bästa vid en vinprovning. Ha ett vitt papper vid varje provare, dels att skriva på, men också för att ha när man tittar på vinet.

Det är mycket viktigt att man är koncentrerad de minuter man provar vinet. Tystnad under provningen, så att var och en får chansen att bilda sig en uppfattning av doft och smak. Det finns inget som påverkar så mycket som vad andra tycker och tänker om ett vin. Vid en provning med 4-5 olika viner bör man ha cirka 15 minuter tystnad medan man provar.

 

SE PÅ VINET

Fyll glaset ungefär till dess bredaste del. Luta på glaset så du kan se vinets färg på kanten. Håll det framför en ljus bakgrund, titta aldrig mot ljuset (en lampa eller solen). Är vinet grumligt eller klart? Ett friskt vin bör vara klart, medan ett grumligt ofta, åtminstone förr tydde på en defekt. Med dagen ofiltrerade viner behöver det dock inte vara det. Se på vinets färg. Ett vitt vin med närmast ljusgrön färg är ett ungt vin friskt vin, medan en gulare färg tyder på att det är äldre eller möjligen lagrat på ekfat. Ett sött, äldre vitt vin kan få nästan bruna eller orange toner. Ett djupt purpurfärgade eller blåröda viner tyder på ungdom. Ett ljusrött vin kan var ett vin gjort på Ponit noir-druvan. Ett moget rödvin kan ha en nästan tegelröd färg.

 

DOFTA PÅ VINET

70%  av ett vin är doft. Jag brukar först ta en lätt sniff på vinet innan jag gör något annat, ibland t.o.m. innan jag tittar på det. Jag tycker mig då kunna fånga upp de mer lättflyktiga dofterna. Snurra sedan på glaset så att vinet kommer i rörelse och avger så mycket doft som möjligt. Kör sedan ner näsan djupt i glaset, det är ingen idé att vara flera centimeter ifrån. Ta djupt och ganska långt andetag genom näsan, men frusta inte som en tjur. Tänk på att vinet doftar olika i mitten av glaset än i kanterna, så försök att få en näsborre på vardera ställe.

Om det är något fel på vinet, känner du detta omedelbart, på samma sätt som du känner om det är något fel på maten. Om vinet doftar korrekt, försök att identifiera de olika dofterna. Vilket är den tydligaste och dominerande doften, och vilka finns där bakom? Hur doftar det? Frukt, bommor, örter, bär, svamp, rotfrukter, skog, löv, källare, godis, charkuterier, rök, petrolium, mineral, jord, skiffer, kalk, stall, svett och kattpiss är några dofter. Och vilken blomma, bär, ört eller frukt: ros, viol, svartvinbär, hallon, gräs, timjan, rosmarin, persika, gröna/röda/gula äpplen, citrus, lime, citron eller apelsin? Det finns massor av dofter man kan känna. Dofta inte för länge på varje vin. Luktorganen blir snabbt ”trötta” och vänjer sig vid dofterna.

 

SMAKA

Smaka på vinet. Ta en ganska stor klunk. Låt det skölja runt i munnen och ”sörpla” in lite luft. Ha kvar vinet i munnen 10-15 sekunder. Svälj eller spotta ut vinet. Hur smakar vinet? De enda smaker vi kan känna är sött, surt, salt, beskt och unami. Men vi kan också uppleva om vinet är tunt eller fylligt. Är det strävt? Eldigt (mycket alkohol)? Är smaken lång eller försvinner den snabbt?

De andra som vi uppfattar som smak är egentligen dofter. Hur är dessa smaker. Stämmer de överrens med doften? Är smaken lång och förändras den. Är det någon eftersmak?

 

SAMMANFATTA

Sammanfatta dina intryck. Hur ser vinet ut, hur smakar och doftar det. Är det en komplext eller ett enkelt vin. Tycker jag om vinet. Man kan om man vill sätta poäng på vinet. Om man provat flera viner, vilket tycker jag bäst om och varför. Man kan gissa vilken druva vinet är gjort på, eller vad vinet kommer ifrån. Vad passar att äta till, och kommer vinet att smaka annorlunda då?

 

DISKUTERA

Diskutera vinerna och dina upplevelser. Vad tycker du och de andra som varit med och provat. Vilket var godast, och varför. Jämför dina intryck. När provningen är klar så bör du veta vilken typ av vin du helst skulle vilja köpa, och vilken typ du inte tycker om. Den här gången. Nästa gång kan det vara tvärt emot.

Lycka till med din vinprovning.