Provade viner
Ett urval viner jag provat
2010
Tack till Munskänkarna i Visby.
Champagneprovning med Richard Juhlin.
Richard Juhlin är ”världsmästare” i champagne. Vid en provning med 50 olika champagner lyckades han att identifiera 43 stycken. Han som kom 2:a identifierade 4-5 stycken. Visserligen hade Juhlin, enligt egen utsago, också en hel del tur. När han hade 3-4 olika alternativ, och måste gissa på ett, så valde han rätt. Han jämförde det med en fotbollsspelare som vissa dagar skjuter stolpe in, men andra dagar stolpe ut. Vid den stora provningen var det stolpe in hela tiden. Han undvek därefter att göra fler liknande blindprovningar, ”man ska sluta när man är på topp, och jag kommer aldrig att kunna upprepa det igen”. Men han blev något år senare övertalad att göra en provning till. Denna gången rörde det sig om 20 rosa champagner, och han skulle tävla mot det årets franska sommeliermästare. Sommelieren klarade fyra. Richard Juhlin satte alla.
Den 20 november hade munskänkarna, på Gotland, en champagneprovning med Richard Juhlin. Naturligtvis berättade han om den fantastiska provningen av de nära 200 år gamla champagnerna från Ålands hav. Först en liten sammanfattning av fyndet.
I mitten av juli dök den åländske dykaren Christian Ekström tillsammans med sex svenska kollegor för att undersöka ett nyupptäckt vrak. De visste inte hur gammalt vraket var, men bärgade en flaska som låg i vraket. När de såg flaskan förstod de på formen att det var en champagne, kanske från 1700-talet. och de öppnade flaskan i båten. Champagnen var drickbar! Trycket från champagnen inne i flaskan hade hindrat havsvattnet från att tränga in i buteljen.
Fartygets namn är ännu inte känt, inte heller dess ålder, men av allt att döma är det en galeas av nordiskt ursprung. Troligen var det på väg till Finland, vilket då var ett ryskt stor förstedöme. Det finns goda förhoppningar om att kunna identifiera vraket, då alla skepp som seglade på Östersjön ska finna upptagna i tullistor.
I slutet av augusti bärgades fyndet, och den 17 november avsmakades två flaskor på Åland.
Vad Richard Juhlin berättade.
Omedelbart efter att fyndet gjorts kontaktades Juhlin av åländsk press. De bad honom uttala sig om flaskorna och fyndet. Han såg då på ett foto att det fanns ett ankare på en av korkarna, och trodde sig med hjälp av det identifiera vinet som ett från Veuve Clicquot.
Då han hade samlat på sig en del kunskap efter fyndet av skeppet Jönköping som sänktes av en U-båt år1916, med bl.a. en last av champagne från 1907, blev han tidigt tillfrågad av Landskapsstyrelsen på Åland om att hjälpa till med champagnefyndet. Vid fyndet av champagnen från 1907 gjorde man alla fel som gick att göra, och detta ville man inte upprepa nu. Det första var att klargöra vilka som var de juridiskt korrekta ägarna av lasten. Då skeppsvrak äldre än 100 år tillhör Åland, liksom 100 gamla vrak på svenskt vatten tillhör staten, var det snabbt klart att det var Landskapsstyrelsen som ansvarade och ägde vraket och lasten.
Landskapsstyrelsen på Åland tog kontakt med Juhlin och ordnade ett möte med honom. Han fick i uppdrag att skriva en rapport om hur man skulle gå vidare med champagnen på havets botten. För det första anser Juhlin att flaskorna helst bör få ligga kvar i havet, där det är bäst skyddade, och bärgas ett fåtal åt gången i samband med att de ska säljas eller drickas. Tyvärr läckte vrakets position ut, och man var rädd att flaskorna skulle stjälas. Den sista tiden bevakades platsen dygnet runt av kustbevakningen. Man var till och med rädda att någon skulle försöka plundra vraket med hjälp av U-båt. Landskapsstyrelsen på Åland bestämde därför att flaskorna skulle bärgas.
Att bärga buteljer som legat på havets botten i nära 200 år innebär naturligtvis stora problem. När man lyfter flaskan från 50 meters djup, förändras trycket och korken vill flyga ut. Det är ungefär samma fenomen som händer med lungorna vid dykarsjuka. Dykarna som hittat flaskorna berättade att de varit tvungna att hålla emot korken vid uppstigningen. Det var inga stålgrimmor runt champagnekorkarna på denna tid, utan korken hölls på plats av ett snöre. De hade nu förstörts, och man var därför tvungna att komma på något sätt att säkra korkarna innan flaskorna togs upp.
Juhlin och andra experter hade på förslag att man skulle bygga någon typ av akvarium och lägga flaskorna i, så att de inte skulle behövas tas upp i luften. Detta gick inte att göra av tekniska eller ekonomiska skäl. I stället togs flaskorna upp en efter en, och transporterades till land, där de placerades i små behållare med havsvatten. Detta var naturligtvis inte den ultimata lösningen, och Juhlin anser att flera av flaskorna skadats av detta. Att det dessutom blåste kraftigt vid bärgningen gjorde inte saken bättre, och skumpan blev rejält omskakad innan den kom i land.
När den dyrbara drycken bärgats fick Juhlin chans att dofta på alla flaskor. En del var helt neutrala, medan andra hade en doft av champagne, vilket beror på att små doftämnen har sipprat ut ur korken. Juhlin tror att detta kan bero på bärgningen. Han anser därför att vinerna bör säljas och drickas så snabbt som möjligt, men myndigheterna i Åland vill i stället endast sälja några flaskor om året. Det är bara att hoppas att drycken inte blir dålig innan den blivit såld och någon hunnit smaka av den.
Innan flaskorna var bärgade trodde Juhlin att champagnen var av märket Veuve Clicquot, och den anrika firman erbjöd sig omedelbart att vara med och sponsra bärgningen och eventuellt museum, både på Åland och i Frankrike. Efter att flaskorna hade undersökts visade det sig dock att identifikationen var fel, Champagnen var av märket Maison Juglar, ett champagnehus som upphört redan på 1820-talet. Eftersom champagnen inte var från något existerande hus, beslöt sig Veuve Clicquot att ändå fortsätta samarbetet.
Inför avsmakningen den 17 november bestämdes att tio flaskor skulle korkas om med hjälp av representanter från Clicquot och en konservator från Kalmar, och att Juhlin skulle välja ut vilka flaskor som skulle tas. Han valde olika typer av flaskor, sådana som doftade champagne, sådana som inte doftade något alls och sådana som luktade havsvatten. Den första flaskan de öppnade, för att testa, var bara halvfull. Denna flaska visade sig sedan vara den som doftat och smakat bäst. Nästa flaska var vällfylld men helt doftlös. De närvarande var ganska hoppfulla eftersom den halvfulla flaskan varit så bra. Men det var nästan för mycket vätska i nästa och man var därför lite misstänksamma. Och det med rätta, flaskan var full med havsvatten. Det var även ett par av de andra buteljerna.
Den tredje flaskan hade en tydlig doft av bland annat mycket gammal ost och nötter. När den fjärde flaskan öppnades kände Juhlin omedelbart att detta av ett annat vin. Det hade visserligen också en kraftig doft av ost, men också toner av citrus. Man tog fram korken och började granska den med förstoringsglas. Veuve Clicquots representant började bokstavera: C L I C Q U… Hon var så upptagen med att försöka läsa bokstäverna, så hon märkte inte vilket ord de bildade. När hon såg hur de andra reagerade förstod hon. Det blev nästan en religiös känsla, och de franska representanterna upplevde det närmast som en belöning från ovan, för den kunskap man erbjudit.
Landskapsstyrelsen på Åland hade redan beslutat att bara en flaska skulle öppnas på pressvisningen den 17 november, men de som var med vid omkorkningen beslutade på stående fot att två flaskor skulle provas. Det hade ju varit märkligt om inte någon av de få flaskorna från den stora sponsoren inte skulle vara med.
Hur smakade vinerna? Richard Juhlin beskrev champagnerna på följande sätt: Vinerna hade en mörkt gul färg, nästan brun i tonen. Både Juglar och Veuve Clicquot hade en oerhört intensiv doft och smak som han aldrig smakat tidigare. Båda dominerades av en kraftig doft av gammal, lagrad ost. Juglar-champagnen var kraftig och rustik med mycket gammal ost i doften. Men där fanns också mycket svamp typ champinjon och kantarell, men även frukter som persika, apelsin och mandarin. Clicquot-champagnen hade också en intensiv arom av gammal ost, men även en del gröna toner av limeskal, lindblom och till och med liljekonvalj. Att dessa gröna toner skulle vara bevarade var mycket oväntat, då dessa ofta brukar försvinna redan efter 10-15 år. Båda vinerna var mycket söta, över 50 gram socker per liter, och utan bubblor, då dessa försvunnit med tiden. Champagne från 1800-talet var betydligt sötare än dagens champagne, och över 50 gram socker per liter var helt normalt. Man har kommit fram till att Juglar-champagnen bör vara från år 1825 och Clicqout-champagnen från 1829.
Att champagnerna klarat sig så bra beror del på den höga syran, men också på den höga sötman. Men det största skälet är bevarandeomständigheterna på havets botten, på ett djup av 50 meter och där flaskorna har fått ligga helt still i nästan 200 år. Bättre bevaringsförhållanden kan inte fås ens i den bästa vinkällare.
(Skrivet ur minnet)
Champagneprovningen.
Vi provade fyra champagner och en cava.
Freixenet Cardon Negro. Pris 74:-
Juhlin sa innan provningen att Freixneten skulle ha en doft av bränd plast. Jag trodde att han överdrev, men doften var verkligen plastig. När man jämför med champagne så inser man hur dålig cavan är. Kanske inte så konstigt med tanke på att druvorna, som är en sämre sort, odlas i ett för varmt klimat i tung lerjord. Hårda bubblor som liksom exploderar i munnen. Riktigt dålig.
Moët & Chandon. Pris 339:-
En standardchampagne gjort på 1/3 Chardonnay, 1/3 Pinot noir och 1/3 Pinot meunier från ytterkantsområden. Alltså lite enklare råvaror, vilka blandas till en typisk Moët & Chandon-stil. Viss jästig men snäll doft med inslag av gröna äpplen, citrus, tropisk frukt och en aning sötma. Trevliga, lite krispiga bubblor. Gott och lättdrucket. God till ostron.
Lancelot-Goussard Cuvée Spéciale Cramant 2002.
100% Chardonnay från tre av de bästa Chardonnay-byarna. Härlig gräddkoladoft, plommon och burkna äpplen (fallfrukt enligt Juhlin). Även lite citrus typ lime. Som tillfällig gotlänning tyckte jag mig också finna en ganska tydlig tryffeldoft. Härliga små men krispiga bubblor. Juhlin sa efter provningen att han även kände saffran, och efter det påståendet kunde även jag förnimma en svag men ändå karaktäristisk saffransdoft. Min favorit denna kväll.
Bollinger La Grande Année 2000. Pris 849:-
70% Pinot noir och 30% Chardonnay. En kraftfull champagne med mycket ek. Rökig, nästan bränd doft, lite som en gammal bastu. En god portion svamp och skog i doften. Ingen tropisk frukt eller citrus. I kraftigaste laget, saknade lite av de syrliga frukterna jag tycker en champagne ska ha. Gör sig nog bäst till kraftig mat. Små mjuka bubblor som nästan smälte på tungan. Var den champagne som ”vann” omröstningen som kvällens bästa.
Quenardel Cuvée Christel Millésime 1999.
100% Chardonnay, men växer på Pinot noir-mark, vilket gör att den enligt Juhlin får vissa Pinor noir-dofter. Doft med en hel del smörkola och plommon. Påminner om instängd jordkällare. En hel del citrus, men åt det mörkare hållet (apelsin?), och en del mineral/krita. Var god men lite grov på något sätt både i doft och smak. Mjuka bubblor.
Efter provningen bjöds på fisksoppa och två enklare champagner.
Ost och vin
Den 23 november var vi på en intressant ost och vinprovning hos Wisby Ost. Temat var Italien. Här var det osten som stod i centrum, medan de något enkla vinerna fick spela andrafiolen. Kvällens viner låg i prisklassen 80-99:-. Varje ost provades till ett vin. Till ostarna bjöds på kex av olika slag, några utvalda frukter samt två härliga marmelader, den ena bestod av hasselnötter, kvitten, äpple och päron och den andra av fikon och balsamico.
Ost 1: La Tur. Tremjölksost (ko, får och get), vitmögel, från Piemonte. Vin: 2337. Montepulciano d’Abruzzo
En mycket god och krämig vitmögelost, som tillverkas av mjölk från både ko, får och get, med ett mycket välsmakande skal. En av de godare vitmögelostar jag smakat. Vinet var mycket enkelt och tunt. Passade inte till osten. Man kan undra vad detta vin över huvud taget kan passa till.
Ost 2: Taleggio, kittost från Val Taleggio, Bergamo. Vin: 32228. Selvarossa, Salice Salentino
Just denna ost kom från Bergamo, men liknande ostar tillverkas i hela Po-dalen. Men denna som vi provade lär vara en av de bästa. Osten var mycket god och betydligt mjukare i smaken än jag tänkt mig. Vinet med kraftig doft med mörka bär, lite rökighet (?) och viol. Gott men lite endimensionellt, kunde varit lite strävare. Men vinet passade mycket bra till osten. Båda lyfte men behöll sina karaktärer. Mediokert vin, men en bra kombination. Med ett bättre vin av denna typ skulle det kunna bli riktigt, riktigt bra.
Ost 3: Pecorino från Toscana. Vin: 32417. Villa Puccini, Toscana
En direktimporterad Pecorino (fårost) från familjen Claudio Cavazzoni utanför Sienna. Denna ”får-parmesan” har lagrats i 6 månader, men finns också i en 2 månadersvariant. Kraftig, nästan lite nötig och mycket delikat ost. Villa Puccini är ett trevligt vin med mogen, utvecklad doft med fat, russin, plommon, lite kryddighet och nötter. Fräsch smak med samma toner som doften. När man smakade osten och vinet var för sig, tänkte jag att detta kunde bli en mycket bra kombination. Men när man blandande smakerna, bildades en smak av (grön-)mögel som på mögligt bröd. Märkligt, en typisk ost med ett typiskt vin från samma distrikt som inte passade ihop. Var det mitt smaksinne som spelade mig ett spratt?
Ost 4: Ubriaco, hårdost på komjölk som mognat i Amaronedruvor. Vin: 6792. Campolieti Ripasso, Valpolicella
En märklig ost med doft av intorkat vin, vilket i sig är ganska trevligt, men smakar skumt. Osten är lagrad i 12 månader, varav 3 tillsammans med Amaronedruvor (russin eller pressrester?). Känns lite onödigt att krydda en ost på det sättet. Är det inte bättre att dricka ett gott vin till osten istället? En misstanke om att det är en enklare/sämre ost som man försökt pigga upp, smyger sig på. Till osten drack vi ett Ripassovin, ett trevligt vin med fatdoft, körsbär, torkade plommon och lite lakrits på slutet. Tillsammans med osten utvecklades en märklig smak av saltlakrits och viol. Goda smaker, men knappast för en ost. Inte en perfekt kombination, men spännande att prova.
Ost 5: Blu di Capra, blåmögelost från Piemonte. Vin: 8403. Vecchio florio, Marsala Superiore
Jag är ingen älskare av blå- och grönmögelostar, och har därför svårt att göra en rättvis bedömning av kombinationen av den här osten, tillverkad på ko- och getmjölk, och Veccio florio, Marsala Superiore. Vinet var ganska trevligt, med en knäckig, lite brödig doft, med toner av nötter, torkade dadlar och lite apelsin. Söt smak. Riktigt trevligt starkvin som kan vara gott som variation till enklare portvin och sherry. Om man gillar blå-/grönmögelost, så är detta en lite udda, men bra kombination.
Vinprovning på Riksantikvarieämbetet i Visby, i November.
Vi provade tre vita och tre röda viner av olika druvor och karaktär.
Vitt vin 1: 94861. Leitz Rüdesheimer Berg Rottland Riesling trocken 2009, Rheingau, Tyskland. 149:-
Ljusgul färg. Mycket kraftig och fruktig doft med inslag av gröna äpplen, aprikos, passionsfrukt och röd citrus. Kruttorr smak med viss känsla av sötma, lite honung, gröna äpplen, tropisk frukt och lite skiffer. Härlig frisk syra, som följer med in i eftersmaken. Ett mycket gott och prisvärt vin. Bättre vitt vin kan man nog inte få för 150 kronor.
Vitt vin 2: 90082. Saint-Romain Blanc 2008, Bourgogne. 149:-
Ljusgul färg. Mycket fruktig doft med påtaglig fat och honung, men med inslag av gula äpplen, tropisk frukt, citrus och mineral. Mycket torr smak med fat, tropiska frukter och lite citrus. Mycket bra och härlig syra. Ger Chablis-feeling. Mycket trevligt vin.
Vitt vin 3: 90083. Port de la Lune, Sauvignon Blanc 2009, Bordeaux. 79:-
Ljusgul färg. Ung, druvtypisk doft med fläder, svartvinbärsblad och lime. Torr smak som överensstämmer med doften. Ungt trevligt vin med frisk syra, men som jag tycker passar bäst på våren, och inte nu i november.
De röda vinerna valdes så att det var ett ”kryddigt och mustigt”, ett ”fruktigt och smakrik” samt ett ”stramt och nyanserat” enligt systembolagets uppdelning. Jag tycker att denna provning, tyvärr, visar hur svårt det är med dessa tre smaktyper.
Rött vin 1: Château du Grand Mouëys 2006. Premièrs Côtes de Bourdaux, Frankrike. 89:-
Mörkröd färg. Mogen doft med katrinplommon, läder och lövhög. Smaken utvecklad med en del fat, inslag av plommon, svartvinbär och lite mognadstoner. Bra strävhet. Moget, enkelt, men mycket trevligt matvin.
Rött vin 2: 94848. Vino Nobile di Montepulciano. 2007. Italien. 159:-
Kraftig doft av körsbär, bittermandel, russin, choklad och denna gång även med en viss rökighet jag inte tänkte på vid förra provningen. Smak med ganska tydlig fatkaraktär, körsbär, röda bär, choklad och vanilj. Bra tanniner och lång smak. Eldigt. Kändes lite mjäkigare denna gången, men var åter en viss besvikelse.
Rött vin 3: 90089. Cornas Mon Clocher 2008. Cornas, Frankrike. 195:-
Mycket druvtypiskt, men lite ”ljusare” syrah-doft med inslag av syrliga körsbär, vitpeppar, rökta charkuterier (rök och enris) och viol. Härlig smak med syrliga bär, vitpeppar och viol. Kraftiga men runda tanniner och lång, syrlig eftersmak. Mycket gott, men blir nog ännu bättre om det lagras 3-4 år. Upplevdes åter som ett toppenvin.
Nyhetsprovning den 15/11 med Munskänkarna i Visby.
Provning var i gamla brandstationen vid Klinttorget i Visby, en mycket spännande miljö. Här fanns en utställning om brandkåren förr, med flera gamla fotografier och föremål.
Vin 1: 90071. Jordan Chardonnay 2009 Stellenbosch, Sydafrika. 119:-
Typisk Chardonnaydoft med mycket syrlig frukt, typ gröna äpplen och citrus, men även smör. Tydlig, men inte dominerande och påträngande, ek. Smaken ganska kraftig med betydligt mer fatkaraktär än doften, men även äpplen, tropisk frukt och nötter. Kändes lite obalanserad. Inte min favorit.
Vin 2: 90092. Côtes du Jura Grande Tradition 2006, Jura, Frankrike. 129:-
Ett typisk vin från Jura med oxiderad doft, burkna äpplen, krydda, kåda, bivax och ett stänk citrus. Speciell smak av torkade apelsinskal, nötter och bivax. Ett udda, men spännande vin. Gott? Antingen tycker man om det eller inte, det finns inte något mitt emellan. För mig ger detta vin bra associationer. Gillar man torr sherry så gillar man nog detta vin.
Vin 3: 90082. Saint-Romain Blanc 2008, Bourgogne. 149:-
Mycket fruktig doft med påtaglig fat och honung, men med inslag av gula äpplen, tropisk frukt, citrus och mineral. Mycket torr smak med fat, tropiska frukter och lite citrus. Mycket bra och härlig syra. Ger Chablis-feeling. Mycket trevligt vin.
Vin 4: 94848. Vino Nobile di Montepulciano. 2007. Italien. 159:-
Ett tufft vin med kraftig doft av körsbär, körsbärskärnor, russin och en chokladton. Smak med ganska tydlig fatkaraktär, körsbär, röda bär, choklad och vanilj. Bra, men mjuka tanniner. Eldigt. Nästan lite obehagligt att dricka. Lite väl tufft.
Vin 5: 90072. Kanu Keystone 2007, Stellenbosch, Sydafrika. 119:-
Fruktig doft med mycket svartvinbär, lite rostat fat och en ton av lakrits. Inte lika obehagligt rökigt som sydafrikanska viner ofta är, men det finns där. Döljs lite av den rostade fattonen. Fruktig men ganska tunn smak med svartvinbär. Eftersmak av mint. Ett lite kantigt vin, men som nog kan uppskattas av många.
Vin 6: 90088. Quinta dos Quatro Ventos 2007, Douro, Portugal. 149:-
Kryddig sötaktig doft med mycket lakrits och peppar, men även lite björnbär och mörka plommon. Smaken kryddig med mycket lakrits, peppar och örter. Lång smak, ganska eldig och en något obestämbar strävhet. Inget vidare vin.
Vin 7: 90079. Chäreu Peyros Vieilles Vignes 2005, Madiran, Frankrike. 120:-
En mogen doft med mörka bär, läder, tobak och örtkryddor (timjan). Härlig smak med markant frukt, tydlig fatkaraktär, mörka bär och choklad. Härliga, ganska mjuka tanniner. Ett mycket gott vin. Kan bli en av vinterns favoriter för mig.
Vin 8: 94808. Barbaresco Terre da Vino 2006. Italien. 150:-
Ganska lätt doft med fat, röda bär (ljusa körsbär?) och lite choklad. Snipig och stram smak, kryddig, med ljusa körsbär, lite choklad och kaffe. Sträva tanniner, men går det att få dessa att mjukna genom lagring? Knappast utan att förlora frukten. Ganska gott vin, men inte prisvärt. Och varför kalla det Barbaresco? Jag förstår inte riktigt idéen med detta vin.
Vin 9: 90089. Cornas Mon Clocher 2008. Cornas, Frankrike. 195:-
Mycket druvtypiskt, men lite ”ljusare” syrah-doft med inslag av syrliga körsbär, vitpeppar, rökta charkuterier och viol. Härlig smak med syrliga bär, vitpeppar och viol. Kraftiga men runda tanniner. Mycket gott, men blir nog ännu bättre om det lagras 3-4 år.
Några ostron och ett glas Chablis på Bakfickan efter provningen.
Pinot Noir provning hos munskänkarna i Visby den 22/10.
Provningsledare var Pinot Noir-experten Fredrik Leandersson från Munskänkarna i Stockholm. Provningen var på restaurang Rosengård mitt i Visby, vid ruinen S:ta Katarina.
Pinot Noir är en ljust röd druva som främst förknippas med Bourgogne, men som även odlas bl.a. Kalifornien, Chile, Nya Zeeland, Australien och Tyskland (Spätburgunder). Men druvan är också en av de tre stora druvorna i Champagne. Pinot Noir är en svår druva som kan vara svår att uppskatta. Det är långt ifrån min favoritdruva, även om jag kan tycka att Pinot Noirviner kan vara trevliga på sommaren. De gånger jag verkligen har uppskattat druvan, är när jag haft möjlighet att få prova riktigt mogna viner från Bourgogne, vilket bara hänt vid några enstaka tillfällen.
Vin 1: Couvent des Jacobins. Louis Jadot. Bourgogne. 115:-
Gjort av samma producent som gjort vin 2. Har funnits sedan 1859 och gör viner av både egenodlade druvor och inköpta. Druvorna i detta vin är alla uppköpta av andra odlare, men kommer från samma by, med hög avkastning. Ett enkelt vin med ljusröd färg. Enkel doft som domineras av röda vinbär, men också lite jordgubbe och hallon. Liten kropp och kort eftersmak. Upplevde vinet som betydligt enklare än vad priset antyder.
Vin 2: Beaune 1er Cru, Theurons 2005. Louis Jadot. Bourgogne. 305:-
Detta vin kommer från den gyllene sluttningen (Côte-de’Or) som har 36 Premier cru men inga Grand cru-lägen. År 2005 var ett mycket bra år i Bourgogne, och detta vin hade betydligt mer kraft än det förra. Inte helt oväntat med tanke på prisskillnaden. Rubinröd färg. Mycket frukt i doften, mörka bär och en viss unken, varm och trevlig källardoft. Bra lång smak med mjuka tanniner. Ett vin som doftar och smakar bra, och som nog blir ännu bättre om det får vila några år till. Provningsledaren Fredrik Leandersson ansåg att vinet var relativt prisvärt.
Vin 3: Brewer-Clifton PN, 2008, Santa Rita Hills, Kalifornien. 329:-
Uppskattad producent i ett ganska sydligt odlingsläge. Vinet hade en ljus, rödblå, ung färg. Detta vin hade betydligt mer kropp och frukt än Bourgognevinerna. Kraftig doft med mycket fat, mörk frukt (björnbär, plommon och mörka körsbär) och choklad. Eldigt, hö alkoholhalt, 14-15 procent. Välbalanserat med en smak som matchar doften. Ett bra och smakrikt vin av hög kvallitet, men lite väl syltigt för tt passa min smak.
Vin 4: TH Pinot Noir, 2008. West Casablanca, Chile. 149:-
Ljusröd färg. Ung bärig doft som domineras av röda bär typ jordgubbe och hallon. Men också lite ek och gröna toner av paprika och mynta(?). Smaken drar lite mer åt skogshallon än jordgubbe. Ganska trevligt men lite saftigt vin. Tycker bättre om detta än det betydligt dyrare amerikanska vinet och den enkla franska bourgognen.
Vin 5: Escrarpment PN, Martinborough, Nya Zeeland. 230:-
Röd vacker färg. Doft med rena frukter av typen skogshallon, plommon och björnbär. Ganska mycket, men inte påträngande, doft av fat och ek. Både doft och smak mångfasetterad och balanserad. Lång smak. Ganska eldigt, hög alkoholhalt? Vinet ger snarare associationer till Bourgogne än Nya världen. Ett gott vin, kvällens näst bästa.
Efter provningen avnjöt vi en trevlig middag bestående av lättgravad och halstrad gösfilé med svamprisotto, rödvinsreduktion och tryfferad örtsallad till förrätt. Varmrätten bestod av Lammytterfilé och lammracks med Provence-stekt potatis, pinot noir-sky och tomatmarmelad. Till detta drack vi vad vi hade kvar av pinot noir i glasen, och fyllde sedan på med ett gott spanskt vin.
Nyhetsprovning, Munskänkarna i Visby, 2010-10-04
Ulf Kallenberg, Munskänk i Visby, häller upp vin.
Tio nya viner som provades två och två.
1. Domaine FL Le Chenin 2009, Anjour Frankrik. (2197). 119:-
Ett ung doft med mycket gröna äpplen, citrus och lite mineral. Mycket syra och citrus i smaken. Ganska lång, men kändes lite obalanserad.
2. Bründelmayer Langenloiser Grüner Veltiner 2009, Kamtal Österrike. (2910). 119:-
En sötaktig doft med viss vitpepprighet, tydlig honung, tropisk frukt och miniral. Smaken ganska pepprig och med mycket varm frukt. Lång och pepprig eftersmak. Ett mycket gott vin, kanske till smakrika fiskrätter, enklare kötträtter, kallskuret och ost. Men nog bäst som ett vin att njuta som det är.
3. KFV Farmer´s Reserve Ranger Blend 2008, Kalifornien USA. (2191). 99:-
Mycket syltig doft som totalt domineras av björnbär. Sötaktig smak med mycket vanilj och björnbär. Efter en stund i glaset blir doften riktigt parfymig. Vad ska man äta till det här. Kanske kan vinet ersätta gelén till söndagssteken? Inte min typ av vin.
4. Chakana Estate Selection Malbec 2009, Argentina. (6664). 105:-
En fruktig doft med många nyanser, bland annat mörka bär, örter, choklad, lite kaffe och tobak och efter ett tag en behaglig doft av lakritsrot. Lång smak med många nyanser som harmonierar med smaken. Ett mycket välbalanserat och gott vin.
Jag och Kerstin Bjuresten doftar på viner.
5. Quara Reserva Malbec 2008, Argentina. (6551). 130:-
God men platt doft med mycket kaffe och choklad. Smaken också platt med konstiga tanniner. Dålig flaska? Efter provningen fick jag lite ur en andra flaska. Detta vin var betydligt vassare och hade bra tanniner.
6. TempleBruerShiraz Grenache Mourvèdre 2009, Australien. (2137). 109:-
En doft som I början var extremt dominerad av salt lakrits, för att efter ett tag övergå I eucalyptus, men även med svaga toner av mörka bär, kryddor och örter. Smak med mycket kryddor och lakrits, ganska hett. Lite av hostmedicin över vinet. Lite extremt men roligt provningsvin, men inget att dricka till mat.
7. Lionheart of the Barossa Shiraz 2008, Australien. (2129). 99:-
Bärig doft med mycket slånbär, örter och pepper. Lite väl mycket av allt på något sätt. Ganska obalanserat vin, smaken var betydligt tråkigare än doften. Svagare och med endimensionell men ganska lång. Inte så bra.
8. Novas Winemaker’s Selection Syrah Mourverde2007, Chile. (2127). 134:-
Ett ekologiskt vin med en god doft av björnbär, “skummgodisblåbär” och örter. Doften utvecklas i glaset och får toner av kaffe. Kraftig, mycket härlig smak med örter och mörka bär. Välbalanserat med bra bett i tanninerna. Lång smak. Förlorar nog inte på att lagras något år. Ett mycket gott vin som passar utmärkt till grytor med svamp.
9. Adras Roble 2008, Castilla y Léon Spanien. (2123). 109:-
Fruktansvärd doft av smutsig häst. Inte gott. Och smaken var inte mycket bättre. Är detta samma vin som SvD skriver om? Defekt?
10. Ruit Hora 1007, Caccia al Piano 1868 Bolgheri, Toscana Italien. (2842). 129:-
Om förra vinet var riktigt dåligt, så var detta rena motsatsen, riktigt gott. Kraftig god doft med körsbärskärnor, mörka bär, timjan, kaffe, mörk choklad, stall och läder. Kryddig, sötsyrlig lång smak med körsbärstoner. Kraftiga tanniner. Gott nu till kraftiga köttgrytor eller stekar, men blir nog ännu bättre av att lagras 3-4 år. Kvällens klart bästa vin.
September 2010
Några viner jag provat denna månad.
Domaine Pré Baron Sauvignon Blanc (2712), 89:-
Ett mycket druvtypiskt vin med ljusgul färg och en doft som domineras av nässlor och
krusbär, men inte så mycket svartvinbärsblad. Mycket frisk och läskande smak med nässlor, lite persika och en dos svartvinbärsblad som inte fanns i doften. Naturligtvis underbar till getost. Funkar också som den är på balkongen eller uteplatsen. Väl värd att köpa om man är sugen på en sauvignon blanc.
50° Parallel Riesling Trocken (5824), 89:-
Ett vin jag druckit en del av i sommar. Ljusgul, torr och mycket ungdomlig riesling med mycket gröna äpplen i smak och doft, balanserat med en tydlig mineralton. Rejält med syra och ett mycket läskande vin i sommarvärmen. Dock lite klent som matvin, och kanske inte lika roligt inomhus nu när mörkret smyger på. Typiskt sommarvin enligt mig.
René Muré 2009 (94474), 92:-
Ett blandvin från Alsace med sylvaner, gewürztraminer, pinot blanc, riesling och pinot gris. Lite spänd på en sådan blandning. Kan det bli bra? Svaret är ja. En ljusgul färg som inte riktig avslöjar den lite kraftigare doften med inslag av aprikos, gula äpplen, grapefrukt och en viss honungsdoft. Doften är varm och söt på något sätt. Torrt med balanserad smak med persika, päron, lime, grapefrukt och åter lite honung. Ett spännande vin med bra syra balanserad med en sötaktig honungssmak (dock utan att vinet känns sött på tungan). Ett läckert vin.
Palazzo delle Torre 2006 (94423), 149:-
En kraftig Valpolicella med kraftig mörkröd färg. Kraftig doft med plommon,
katrinplommon, örtkrydda, choklad och vanilj. Smaken speglar doften. En gott vin, menmycket typiskt Valpolicella, som inte sticker ut på något sätt. Upplever att du kan få liknande vin för runt 100-lappen.
Mercurey Domaine Adélie 2007 (5202), 149:-
Vacker röd färg. Färgen är också det bästa med vinet. En ganska enkel och tunn Bourgogne med mycket jordgubbar i både doft och smak. En besvikelse. Finns betydligt bättre Bg än detta vin. Provade vinet till en krämig vitmögelost från Bourgogne som sades passa till jordgubbar. Tyvärr var osten och vinet ihop en katastrof. Mycket bättre till rosmarinkryddad lammsalami.
Ch. Labadie (3550), 139:-
Mörk röd färg. En massiv, fruktig och komplex doft med svartvinbär, plommon, kaffe och choklad. En doft som lovar gott, och smaken följer med. Ganska fyllig smak med svartvinbär, plommon, en viss kryddighet, kaffe och mörk choklad. Ganska sträva med trevliga tanniner. 60% Merlot. Mycket bättre blir inte en Bordeaux för det här priset. Systembolaget skriver att det inte vinner på lagring, men jag tror inte heller att det förlorar på att ligga något år. Drack bl.a. vinet till en örtkryddad gryta med lammkorv. Mycket gott.
Janasse Terre de Bussière (72982), 109:-
Ett mycket gott vin från Södra Rhone från 2007. Södra Rhone från detta år anses av många som ett mycket bra år, speciellt för de lite enklare vinerna. Detta vin är ett blandvin av druvorna merlot, syrah, grenache och cabernet sauvignon. Ett vin med mycket kraft i både doft och smak. Doften är nästan bärsaftig på ett positivt sätt med mycket svartvinbär och plommon, men också röda bär som jordgubbe. Smaken är också stor med mycket svartvinbär och plommon, men också en viss sötma som jag tycker är lite besvärande. Dock ett mycket bra och prisvärt vin, men lite för kraftigt (och sötaktigt?) för mat.
Jag sparade en halvfullflaska i två dagar och drack till en gotlandspytt på lammfärs med rotfrukter och syrliga äpplen. Vinet hade nu utvecklats och fått vissa mognadstoner och fungerade utmärkt till maten. Med andra ord tror jag vinet vinner på ordentlig luftning, åtminstone om det skall drickas till mat.
Vinet har blivit mycket uppskrivet av olika bloggare på nätet. Det är visserligen ett prisvärt vin, men inte riktigt så bra som många vill göra gällande.
Vinglasprovning på Cervera i Visby.
Cervera i Visby bjöd in på en vinglasprovning med Riedelglas en kväll i slutet av september. Vinglasprovningar är något det ofta talas om, men det är sällan det genomförs i vanliga vinprovarsammanhang. Visst har de flesta jämfört ”vanliga” vinglas med vinprovarglas, men denna provning var betydligt mer specialiserad, då provningen gällde vinglas gjorda för viner gjorda på olika druvor. Glasen vi provade var för Riesling, Chardonnay, Bourgogne (Pinot noir) resp. Bordeaux (Cab. S. Och Merlot) ur Riedels Vinumserie. Som jämförelse hade vi också ett enkelt vinglas med utsvängda kanter. Vinerna vi drack var Georg Breuer Riesling, en enkel Chardonnay med mycke vanilj och smörkola, en Bg producerad av Louis Jadot och Adobe Cab. S. Från Chile. Vinerna kostar ca 80-120 kronor flaskan (tror jag).
Att det skulle vara skillnad mellan det enkla vinglaset och Riedelglasen var väntat, men hur skulle specialglasen stå sig mot vanliga vinglas av t.ex. ISO-typ (31 cl, ej ISO-glas 21,5 cl)?
Bland de två glasen för vita viner tycker jag att Chardonnayglaset var bättre för både Riesling och Chardonnay. Rieslingglaset framhävde främst de söta tonerna i Rieslingvinet, medan de syrliga tonerna nästan helt försvann. Då jag tycker att det bästa och mest spännade med Rieslingviner är balansen mellan syra och sötma försvann lite av vinets karaktär. I Chardonnayglaset kom dessa syrliga toner mer till sin rätt. Kanske var Chardonnayglaset något vidare i mynningen, vilket gjorte att vinet snabbare och lättare kom i kontakt med den del av tungan som känner av syra? Riedel rekommenderar själva Rieslingglaset som vitvinsglas, om man bara ska ha ett, men efter denna provning skulle jag föreslå Chardonnayglaset. Jämfört med ett glas av ISO-typ så tycker jag inte att Riedelglaset stack ut något nämnvärt, utan glaset av ISO-typ funkande precis lika bra, om inte bättre.
I Bourgogneglaset drack vi en ganska enkel BG från Louis Jadot. I det vanliga vinglaset dominerade doften av jordgubbar totalt och vinet fick en karaktär av saft. I Reidelglaset kändes både doft och smak betydligt mer komplext och moget. Här tycker jag också att Riedelglaset gjorde att vinet doftade och smakade mer än i glaset av ISO-typ. Skulle vara roligt att prova med en riktigt bra och mogen Bourgogne och känna skillnaden. Bourgogne i Bordeauxglaset fungerade också utmärkt och var likvärdigt med glaset av ISO-typ. I Bourdeauxglaset provade vi en Cab. S. (85%), Adobe, från Chile. Tyvärr tycker jag att det var ett alldels för enkelt och endimensionellt vin med en dominerande svartavinsbärsdoft för att göra glasen rättvisa. Här hade det varit bättre att ha en enkel Bordeaux, t.ex. Ch. Labadie för 139:- (se ovan).
Är det motiverat att köpa vinglas för speciella druvor? Om man har gott om plats, provar mycket vin och har mycket pengar så kan det vara en kul idé. Personligen tycker jag att det istället är bättre att köpa enkla vinprovarglas som man kan ha till alla viner. Provningarna blir på så sätt mer jämförbara. Dessutom tycker jag att Riedelglasen är för tunna för att dricka ur, och man därför tappar lite vid provningen, men det är ju mer av en vana eller smaksak. Om man ändå vill ha Riedelglas, så tycker jag att en medelväg är att välja Ouvertureserien, där de har en glastyp för vita viner och en för röda viner.
Våren 2010
Rosso di Valtellina 2006 , Italien. (nr 6276) 99:-
Valtellina är en dal som ligger längst upp i norra Italien, nära Alperna, nära gränsen till Schweiz. Inte långt därifrån ligger Val Cammonica, en dal som för mig som arkeolog är känd för sina hällristningar. Även i Valtellina lär det finnas hällristningar. Vissa vinodlingar här är såpass branta, att man skördar druvorna med hjälp av linbanor, I Valtellina är det främst Nebbiolo som odlas, men under namnet Chiavennasca. Vinerna har stora likheter med Barolo
och Barbaresco, men är i regel något lättare och mer snabbmogna, samt, främst, betydligt billigare. Rosso di Valtellina är ett av två viner från Valtellina som finns på systembolaget (början av 2010), och det bästa av dessa.
Färg: Röd färg som drar mot orange mogen ton.
Doft: Mogen doft med krydda, lite rått kött, torkade körskär, lakrits och viol.
Smak: Mogen doft, men ganska strama tanniner, typiskt nebbiolo-vin med körsbär, örtkrydda och lakrits. Mycket gott och prisvärt vin, passar utmärkt till lamm. Har märkt en vis flaskvariation. Systemet anser att vinet kan lagras. För ovanlighetens skull tycker jag att de är lite för optimistiska där, jag tror inte vinet håller för någon längre lagring, max ett år. Visserligen kan tanninerna behövas mjukas upp lite, men smak och doft är redan mycket mogen. Vinet rekommenderas.
Terredora Aglianico 2007, Italien. (6288) 89:-
Vinet kommer från Kampanien, ett litet distrikt inte långt från Neapel. Distriktet är inte känt för några toppviner, men jag tycker detta vin är riktigt schysst. Färgen är djupt röd. Doften är kraftig och trevlig, domineras av torkade körsbär och fat, men även torkade örter och lite kaffedoft?. Smaken motsvarar doften väl, kanske något kryddigare. Har en bra strävhet, och jag tror att vinet kan utvecklas i 2-3 år på flaska. Ett trevligt vin, som smakar gott till lagrad hårdost, t.ex Pecarino eller ”brännvinsost”.
Keller Dalsheimer Hubacker Riesling Spätlese 2004, Tyskland. 199:-
Gillar man mogna rieslingviner från Tyskland, så är detta en pärla. Köpte några flaskor, var det 2007? på systemet. De första avnjöts ganska omgående, men jag hade sinnesnärvaro att åtminstone spara en flaska, vilken jag drack en tråkig februarikväll. Genast när jag slog upp vinet i ett glas, spred sig doften av aprikos, petrolium, gula äpplen och lite cocos. Vinet har,
efter vad jag vill minnas, utvecklat sig fantastiskt på tre år. Det var visserligen mycket gott också som ungt, men då med doft av gröna äpplen och mycket tydligare cocos än nu.
Smaken var en ren njutning, med mycket aprikos, petrolium och gula äpplen. Härlig frisk syra, som är mycket välbalanserad mot vinets sötma. Mycket lång eftersmak med ton av gula äpplen. Vinet var en ren njutning, och jag önskar jag haft fler flaskor kvar.
Champagne Collon
Färg: Mörkgul.
Doft: Ovanligt fyllig och blommig doft för en enkel champagne. Efter ett tag en mycket, enligt mig, behaglig doft av burkna äpplen, som vissa mogna Riesling-viner kan få.
Smak: Blommig kraftig smak. Ganska lätt mousse. Vinets mörka färg, doften och smaken, får mig att tro, att det är 100% Pinot noir. Champagnen passade utmärkt till vitlökspippi, och är troligen mycket gott till ostron. Har en flaska kvar som jag ska prova till ostron. Lite udda champagne, men helt i min smak.
Vieux Noir Malbec 2008. Frankrike. (2212) 80:-
En nyhet på Systemets standarsortiment den 24 mars. Vinet har en vacker, ung och tät blåröd färg. En något tunn doft med inslag av vitpeppar, blå plommon, lite viol och lakrits. Doften är riktigt tilltalande, trots sin tunnhet. Smaken domineras av blåbär, plommon och någon gräsighet. Viss viol och lakrits i den förvånansvärt långa eftersmaken. Tanninerna är ganska mjuka. Vinet känns väldigt obalanserat, med en tunn men mycket god doft som lovar
en del. Smaken lever dock inte upp till doften, men har en oväntat lång och mycket trevlig eftersmak. Är perfekt för att göra coque de vin av, och funkar bra att dricka till. Funkar nog också till lamm och fläskkött, men är nog lite klent för nöt eller vilt.
La Clotiere 2008. (95776) Frankrike. 75:-
Vinet lanserades i december 2009 och är ett endruvevin på Cabernet franc. Blåröd färg. Doft och smak slånbär, vilken dominerar ganska kraftigt, viol, lakrits och någon rotfrukt (kålrot och selleri?). Gott? Mer en spännande och ”busig” smakblandning. Inga tanniner att tala om. Kan nog passa till lax eller ljus fågel, och kanske rotfruktsgratäng. Inte min typ av vin.
Vinprovning, Tryffelsvinet, 10-02-27
En mycket trevlig inprovning arrangerad av Fredrik Wendschlag, Tryffelsvinet. Vi provade åtta viner.
1. NV Franciacorta Cuvée Prestige, Ca,del Bosco, Lombardiet, Italien. (99145) 229:-
Ett mousserande vin gjort på Chardonnay, Pinot Nero och Pinot Bianco. Mycket bra vin i Champagnestil. Viss mognadston i doften, med mineral, citrus (grape) och röda äpplen. Smak av gula äpplen, viss mogenhet, viss smörighet (fet på något sätt) bra mousse och en bra, frisk syra. Enligt Tryffelsvinet kan vinet mäta sig med Champagne, vilket stämmer. Men då priset är ungefär det samma som en enklare och jämförbar Champagne, föredrar jag nog det istället.
2. 2008 Andlau Riesling, Marc Kreydenweiss, Alsace, Frankrike. (81935) 169:-
Kreydenweiss är en föregångare för biodynamiska viner i Alsace, han började med detta redan i början av 1990-talet. Detta vin år 100% Riesling. Ett ungt vin med smak och doft av gröna äpplen, lite metallisk, mycket hård syra och lång eftersmak. Ett väldigt ”hårt” vin. Jag brukar gilla sådana, men detta var nästan lite för mycket. Kommer nog att mjukna genom att sparas några år.
3. 2008 Chardonnay, Simonsig, Stellenbosch, Sydafrika. (2082) 88:-
Vinet har en ljus, gul färg. Doft av fat och mycket sydliga frukter, bl.a. annans. Smaken med ananas och lite citrus. Bra syra, men lite ”tamt”. Ganska kort smak med en tråkig ”beska” i eftersmaken. Inget höjdarvin.
4. 2008 Greco di Tufo, Mastroberardino, Kampanien, Italien. (95515) 165:-
Mastroberardino odlar och kultiverar bara viner med ursprung från antiken. Druvor som grekerna tog med sig till södra Italien under antikens kolonisering. Detta vin är gjort på druvan Greco. Vinet har en ljusgul färg. Lite smörig doft med gula äpplen och hunungsmelon. Doften är något tunn. Smaken är betydligt kraftigare än doften, och något annorlunda. Domineras av gula äpplen, men även melon, hårda päron och limeskal. Doften blir blommigare med tiden i glaset. Ett trevligt och spännande vin, väl värt att prova.
5. 2007 Barbera d’Alba Bricco di Nessuno, Ca’du Rabajá, Piemonte, Italien. (473036-09) 1134:-/6 flaskor.
Ett vin på 100% Barbera. Stor kraftig doft med mycket björnbär, fat, mörka körsbär och blå plommon. Bra smak med björnbär, slånbär, mörka körsbär, blå plommon och en liten doft av mörk choklad. Tuffa tanniner som kan kräva en köttbit. Doften nästan parfymerad efter en stund i glaset (en positiv parfymdoft). Lång eftersmak. Ett mycket gott vin! Kan nog vinna ytterligare på 2-3 års lagring, men är inget problem att njuta nu. Provningens bästa vin.
6. 2007 Langhe Nebbiolo Uno, Ca’du Rabajá, Piemonte, Italien. (473035-09) 1134:-/6 flaskor.
Gjort på 100% Nebbiolo. Mörkt, vackert vin. En stor doft med mörka körsbär, bra lakritston, viss tjärighet, mindre ”bärigt” än Barberan, lite viol och choklad. Doften utvecklas i glaset, och körsbärstonen blir kraftigare med tiden. Smaken är kraftig och tät med tydlig fatkaraktär, mörka körsbär, viol, lakrits och tjära. Känns lite ungt. Ett gott vin som nog bör lagras 4-5 år för att bli riktigt bra.
7. 2005 Cabernet Sauvignon Labyrinth, Simonsig, Stellenbosch, Sydafrika. (2016) 129:-
Cab. S. 100%. En konstig, mogen, ”torr” doft av tegeldamm, rök och varma svarta vinbär. Smak av svarta vinbär och rök. Känns moget, men är inte riktigt min ”bag”.
8. 2005 Rubicon, Meerlust, Stellenbosch, Sydafrika. (2026) 229:-
Åter ett mycket rökigt vin, men med en viss stallighet i bakgrunden. Tydlig Bordeauxkaraktär bakom röken (70 % Cab. S. 20% Merlot och 10% Cab. Franc). En kall ”nordlig” friskhet, och skulle vara riktigt god, om man fick bort den irriterande rökigheten. Men vinet passar nog whisky-älskaren. Säkert god till chokladtryffel. Ett kvalitetsvin, men inte i min smak.
Tillbaka till Viner.
|
Richard Juhlin
Ritwa provar vin i brandstationen
Fredrik Leandersson |