Vin 

      Kultur  

Vin    

Kultur

 

 

 

 

 

Vinresa till Rheingau, Nahe och Mosel i september 2008.

 

Vinresan arrangerades av Leif Hedman och hans hustru Kerstin Björking. I resan ingick 8 vinprovningar, men det blev också ett par på egen hand utöver det. Under veckan provade jag över 80 olika viner, varav huvuddelen var riesling. Många av dessa var av liknande karaktär, varför beskrivningarna i många fall liknar varandra. Jag har inte satt poäng på vinerna, då en sådan uppgift hade förstört en stor del av stämningen på provningarna. Vinerna var dock över lag mycket bra.

Riesling är enligt mig den absolut bästa gröna druvan, och speciellt i viner från Tyskland. I detta nordliga klimat mognar druvan långsamt, vilket ger vinet en härligt frisk syra och ofta underbar arom, inte sällan av mineral som plantan tar upp med sina djupa rötter. Doften är ofta tropiska frukter som persika, aprikos, mango och annans; äpple, unga viner ofta gröna äpplen, medan de äldre kan vara gula äpplen; mineral som skiffer och hos mogna viner en doft av petroleum. Druvan är mottaglig för ädelröta vilket gör att  rieslingviner är bra både som torra, halvtorra och söta.

 

Första provningen gjorde vi redan på färjan där jag provade 9 olika viner: en ordinär Bordeaux, en Châteauneuf-du-Pape, en Amarone, en Lehmann Syrah/Cab.S/Merlot, en Chianti, en Brolio, en Bonterra  Zin och en märkligt spanskt vin med en viss smak av sherry. Detta vin skulle till långt fram i tiden varit reserverat för Vatikanen. Många av vinerna var alldeles för unga, och det enda som var riktigt gott var Lehmanns. Efteråt avslutade vi med en Recioto, vilken var i sötaste laget.

 

 

 

Utsikt över Rhen.

 

Provning första kvällen

Dr. Nägler (Rheingau)

 

I samband med maten första kvällen provade vi viner från Dr. Nägler. Familjen har ägnat sig åt att odla vin sedan början av 1900-talet. Mölstad kallar vinerna för klassisk Riesling med fin nyanserad syra. Mer än hälften av vinerna är torra, de övriga med en harmonisk avstämd sötma. Han skriver vidare att Nägler har ett gott anseende bland vinkretsar och att vinerna är mycket prisvärda. Vinerna är lagringsbara och uppnår sin höjdpunkt först efter några år.

7 ha, varav 85% riesling, uttag ca 55 hl/ha, ca 60.000 flaskor/år.

 

Vi provade 4 olika viner vid olika tillfällen.

1. En enklare riesling, 2007, från ett läge ovan byn med skiffer och kvartsitjord(?). Torr, med doft av mineral och lite frukt. Mycket hård syra, närmast knastrig. Ganska enkelt.

2. Rüdesheimer Berg Rottland. Kabinett. 2007. Mycket mer komplex doft en första vinet, med mycket mineral/skiffer och tropisk frukt av obestämd art, ev. citrus? Rund fyllig smak med lång eftersmak. Passade bra till fläskköttet som vi åt. Pris: ca 9€.

3. En halvtorr kabinett.

4. R. Nägler´s Weindepot. 2007. Scheurebe Eiswein. Druvan en korsning mellan riesling och silvaner. Massor av tropisk frukt där annans dominerar, med tiden, när vinet blir lite varmare, kommer mer aprikos/persika. Söt lång smak med balanserad syra. Smaken mer blandad tropisk frukt, med bl.a. mango, än doften. Riktigt gott. Pris: ca 25€ (37 cl).

 

 

 

  

 

 

Klosterruinen Disibodenberg

Det finns mycket att läsa om Hildegard av Bingen, men mycket lite om klostret Disibodenberg. Här gjorde vi ett besök en vacker förmiddag. 

 

Hildegard av Bingen

 

 

Helhetens och helandets förkunnare, skyddshelgonet, visionären, mystikern, diktaren, filosofen, konstnären och tonsättaren från Rhenlandet, Hildegard av Bingen,  föddes 1098 i en adelsfamilj. Redan som barn hade Hildegard starka visioner och uppenbarelser. Föräldrarna anförtrodde henne till adelsfrun Jutta von Sponheim som också blev hennes lärare på klostret Disibodenberg när hon var åtta år. Så småningom blev Hildegard själv abbedissa och byggde ett eget kloster i Rupertsberg vid Bingen. Först vid 42 års ålder vågade Hildegard berätta om sina uppenbarelser som hon hade haft hela sitt liv och de nedtecknades av munken och biktfadern Volmar.
Nedtecknandet tog 34 år och resulterade i ett flertal stora verk inom religion, naturkunskap (naturens läkemedel), sjukdomars orsaker och botemedel. De tre största är Scivias (lär känna Herrens vägar) Liber Vitae Meritorum (boken om livsförtjänsterna) och Liber Divinorum Operum (boken om Guds verk). Enligt Hildegards uppfattning är allt en helhet. Vid sjukdom måste det råda balans mellan de fyra kroppsvätskorna och på alla de fyra planen (det gudomliga, kosmiska, fysiska och psykiska planet) om läkande skall ske. Verkningarna av en lång rad av de botemedel hon rekommenderade är i dag vetenskapligt belagda.

 

Hildegard levde till 1179 och var en av medeltidens mest framträdande kvinnor. Hon hade stort inflytande på den tidens religiösa och politiska liv. Korrespondens mellan henne och flera påvar och med kejsaren Fredrik Barbarossa finns bevarade. Hennes skrifter var i stort sett bortglömda i 800 år, men upplever nu en renässans och känns mycket aktuella.

 

 

Vad vår guide Helmut Hehner berättade om klostret:

 

Klostret var en gammal kultplats, både keltisk och romersk. Blev kloster på 600-talet. Dock inget ”vanligt” kloster, utan en ”maktens boningar”. Låg strategiskt. Klostret lät bygga 8 kyrkor i byarna runt om, och tog hand om tiondet från dessa. Klosterabboten var både biskop och furste i en och samma person.

 

År 1256 blev klostret ett ”vanligt” benediktinerkloster. Den viktigaste inkomsten blev nu begravningsavgifter och pengar från vinförsäljning. Flera gravar med gravhällar av sandsten har hittats i korsgången. Sandstenen har dock blivit mycket porös där den ligger och vittrar när den kommer upp i luften. Stenarna får därför ligga kvar, och man har gjort kopior av sex stenar, vilka nu är uppställda i Mariakapellet. En av gravstenarna avbildar en normandisk riddare. Flera andra gravstenar är över biskopar som också var värdsliga ledare.

 

 

 

Mariakapellet är den äldsta ”bevarade” byggnaden i klostret.

Klosterkyrkan är ovanligt stor, vilket lär bero på att den är uppbyggd av skattepengar och var en ”maktens” kyrka.

Klostret har namn efter den 1:a munken som grundade klostret. Klostret stängdes 1556. Ruinområdet gjordes till park på 1800-taletav den adelsman som då ägde området. Andra (engelsmänen) byggde ruiner för att skapa spännande parkmiljöer. Här behövde man bara plantera träd runt ruinerna.

Äldsta trädet i parken är en Buxbom, som troligen är från klostertiden.

Klostret har en viss koppling till Sverige. Drottning Christinas man var från Pfalz, och han kom från detta område, d.v.s. han var here över området som klostret låg under. Deras son var kung karl X. Dokument från klostret är spritt över hela Europa, bl.a. finns det dokument i Stockholm.

 

Hildegard och Disibodenberg.

Klostret var ett munkkloster av benediktinerorden. Nunnor fick bara bo i en liten del av klostret. Hildegard kom som ung till klostret. Hon var av högadlig familj. Var här i 50 år. Var i konflikt med kyrkan. Ansåg att allt var skapat av gud, och om det var skapat av gud, så var allt gott. Gud skapade bara gott. Om något var ont, så berodde det på människorna. Så allt ont hade en gång varit gott, och då skulle det också kunna göras gott igen. Detta var i motsats till kyrkan, som delade upp världen i gott och ont.

År 1163 fick Hildegard i ett brev av Barbarossa, som gav henne tillstånd att bygga ett ”eget” kloster i Bingen. Detta kloster var bara för kvinnor, dock bara högadliga sådana.

 

 

Provning 1.

Hehner-Kiltz (Nahe)

 

Godset grundades på 1790-talet och på 1800-talet skapades de kända vingårdarna i Schlossböckelheim. Dessa låg dock i träda under delar av 1900-talet, men har nu återskapats. Bästa läget i Schlossböckelheim är Kupfergrube, där där druvstockarna är planterade ovanför en gammal koppargruva.

18 ha, varav 62% riesling, men även silvaner, dornfelder och spätburgunder (pinot noir), ca 180.000 flaskor/år.

 

Hos Hehner-Kiltz åt vi resans bästa mat, en 3-rätters lunch bestående av kycklingpaté med äppelsallad, hjortkött med lingonpäron och potatisbollar samt till avslutning plommon rostade i smör med mandelflan, serverade med kanelglass. Till detta provade vi 8 olika viner.

 

 

Aperitif


Monzinger Halenberg, Riesling, Auslese, 2004. Mycket tropisk frukt och mycket lite mineral. Pris: 6,30€ (50 cl)

 

 

Förrätt     


Vin 1: Schlossböckelheimer Kupfergrube, Riesling, Kabinett trocken, 2007. Ett klassiskt läge. Smak och doft nästan lite kryddig och inte alls så fruktig som jag väntat mig. Mycket god att dricka som den var, utan mat. Pris: 6.50€.


Vin 2: Meddersheimer Rheingrafenberg, Weissburgunder (Pinot Blanc), Kabinett halbtrocken, 2007. Trevligt, neutralt, kanske lite tråkigt vin. Trevlig sötma som passade helt perfekt till maten. Trots att vinet upplevdes som tråkigt, levde det upp till maten, en av de bästa kombinationetna mellan mat och vin jag provat. Pris: 5.80€.

 

 

Huvudrätt


Vin 1: Spätburgunder Rotwein Classic, Qualitätswein, 2007. Kanske resans tråkigaste vin. Liten, tunn doft av syrliga hallon och mjuka tanniner. Passade dock ganska bra till maten.


Vin 2: Dornfelder Rotwein, Qualitätswein trocken. 2007. Provningens bästa vin. En kraftig doft av både björn- och blåbär toppat med en svag tjärdoft. Bra tanniner. Passade perfekt till hjortköttet. Pris: 4.90€ (Fynd!).

 

 

Efterrätt   


Vin 1: Schlossböckelheimer Köningsfels, Riesling, Spätlese, 2007. Mörkgul färg. Nästan parfymerad doft av rosenvatten. Smak av söt tropisk frukt, bra syra, balanserad. Klarade sötman i efterrätten. Jag gillar dock inte doften av rosenvatten. Pris: 7.50€.


Vin 2: Medderersheimer Edelberg, Ruländer, Spätlese, 2006. 2006 var ett svårt år i Nahe. Ljusgul färg. Enklare, honungssöt doft. Svår till den söta efterrätten. Pris. 6.20€.

 

 

Avslutning 


Schlossböckelheimer Köningsfels, Riesling, Beerenauslese, 2006. Honungssöt botrytisdoft som drog mot Punsch. På gränsen till för söt. Viss syra. Lång eftersmak. God. Pris: 15€ (50 cl.)

 

Bästa köp: Dornfelder Rotwein.

 



Provning 2

Weingut Theo Enk (Nahe)

 

Theo Link är den tredje generationen vinmakare.

8 ha varav 40% riesling och 25% burgundersorter. 60-65 hl/ha, ett måttligt uttag. Allt skördas för hand.

 

Temat för provningen var årgång 2007.

 

Vin 1: Seccio trocken. Av druvan terner. Ett kolsyrevin med tillsatt kolsyra som i läskedryck. Trycket är ca 2,5 bar, jämfört med Champagne som har 5-6 bar. Ett enkelt vin med svag citrusdoft. Pris: 5,20 €.


 

 Vin 2a: Dornfelder Qba trocken. 13 år gamla stockar. Jäst i plastkar. 8 dagar med skalet för att få färg, skalen har trycks mer 2 ggr/dag. Mognat 5 månader i ståltankar och ekfat. Doft av blåbär. Mycket bärigare doft än dornfeldern i provning 1. Ingen tjär- eller rökdoft. Smaken nästan lite syltig som amrikanska viner, vissa drag gemensamt med zinfandel. Mjuka tanniner. Ganska lång eftersmak. Kan lagras i 3 år. Inte min typ av vin.

Alkohol: 13%   Restsötma 2,9    Vinsyra 4,3   Pris: 4.60 €

 

Vin 2b: Spätburgunder –S- trocken. S står för att det är utvalda druvor. 7 år gamla stockar. Lagrat på 3 år gamla, stora ekfat. Kraftigare än spätburgundern i provning 1. Doft av hallon och lite rotfrukt (?). Bra smak av röda bär, lite påminnande av ”riktig” pinot noir. Kan lagras i 5 år.

Alkohol: 13,5%   Restsötma 1,4    Vinsyra 4,3   Pris:64.80 €

 

 

Vin 3a: Silvaner Kabinett trocken. 30 år gamla stockar som växer på kalkmark. Kraftig doft av aprikosyoghurt och lite banan. Frisk syra. Bra balans mellan syra och sötma.  Balanserat. Inte alls dumt vin.

Alkohol: 11,5%   Restsötma 5,8   Vinsyra 6,2  Pris: 4.50 €

 

Vin 3b: Weissburgunder Spätlese, Laubenheimer Karthäuser. Svag med trevlig lite metallisk doft. Bra syra men lite besk eftersmak. Syran tar över lite över sötman.

Alkohol: 13,5%  Restsötma 5,6   Vinsyra 5,9  Pris: 6.90 €

 

 

Vin 4a: Riesling Kabinett, Laubenheimer Karthäuser. 20 år gamla stockar som växer på tung (ler?-)jord. Doft av godis, typ skumtomtar. Tunn, balanserad mellan sötma och syra., men svag doft och smak. Lite smak av ”billigt ungdomsvin”. Nix, troligen resans sämsta vin.

Alkohol: 12%   Restsötma 6,4    Vinsyra 7,6   Pris: 4.70 €

 

Vin 4b: Riesling Spätlese –S- Laubenheimer Karthäuser trocken. 6 veckor innan skörden görs en grön skörd. Fruktig söt doft kompletterad med mineral och skiffer. Bra sötma i smaken som balanseras bra mot syran. Lång mycket fruktig smak och eftersmak. Är kanske lite ungt och ”sprittigt”, lite ofriserat. Kan lagras 6-7 år, har ofta en svacka men kommer igen. Vinmakaren själv säger att han gillar unga vin som denna, att äldre vin blir långtråkiga. Men han vill å andra sidan sälja sina viner unga.

Alkohol: 12,5%   Restsötma 7,4    Vinsyra 7,7   Pris: 8.80 €

 

 

Vin 5a: Riesling Kabinett, Laubenheimer Karthäuser halbtrocken. Förvånansvärt bra och kraftig doft, kanske sötman som hjälper till lite? Söt smak, lite för lite syra för att balansera upp. Obalanserat vin, doften lovar mycket mer än smaken ger. Åter lite minnen av Liebfraumilch.

Alkohol: 11,5%   Restsötma 14,5    Vinsyra 7,6   Pris: 4.70 €

 

Vin 5b: Goldloch Riesling trocken. Bra sydläge i Goldloch, uttag 40 hl/ha. Stor doft av tropisk frukt, dock något svåridentifierbar. Smak av aprikos. Kraftig men fräsch syra. Mjuk på något sätt. Kan lagras 10-15 år. Mycket lång smak. Provningens bästa vin.

Alkohol: 13%   Restsötma 8    Vinsyra 7,8   Pris: 13.80 €

Vin 6: Riesling Spätlese Dorsheimer Goldloch,  edelsüss. Mycket ädel- och honungsdoft, mycket smak. Mycket sött. Ganska bra.

Alkohol: 10%   Restsötma 56,7    Vinsyra 7,9   Pris: 7.50 €

 

Bästa köp: Silvaner Kabinett

 

 

Utsikt över vingårdar i Nahe.

 

 

Provning 3

Georg Breuer (Rheingau)

 

Gården förvärvades av släkten i slutet av 1800-talet. Den hade då bara 2,5 ha vinodlingar. I början gjorde man bara Sect, men med traditionell metod. Var framgångsrikt redan från början och växte snabbt. I dag är man 4:e generationen och man har  43 ha vinodling, vilket innebär mycket jobb. Man planerar att börja skörden nu på fredag (12 sept 2008). Man börjar med en lokal gammal druva som heter Orléans. De hittade några förvildade plantor, vilka de förökade. Har nu en liten parcell med denna druva, vilekt ger ca 200 flaskor per år.

 

Spätburgunder börjar skördas om en och en halv vecka (ca 20 sept) och därefter skördas riesling. Riesling böhöver en lång sommar för att mogna. Varma dagar och kalla nätter i september och oktober är bra för druvan, utveckalr skalen där smaken sitter. Klimatet här i Rheingau utvecklar rieslings arom på ett sätt som det aldrig kan utvecklas i ett varmt klimat, plus att druvan här tar upp mineraler som ger den smak.

 

 Vingården har höga ambitioner och vinerna håller genomgående hög klass enligt Mölstad. Mest syrabaserade viner av typisk Rheingau-typ, vilka ofta passar bra till mat. Men även ädelsöta viner, och på senare år har man också ökat andelen röda viner. Alla druvor plockas för hand, där alla kontrolleras. Ruttna druvor lämnas kvar på fältet. Varje plockare har sedan två korgar, botrytisangripna druvor läggs i en och ej angripna i den andra. Detta arbete kan inte maskiner göra…ännu…

 

Vingården har 2 stora källare. Den vi besökte är 200 år gammal och byggd för att lagra vin i.För 12 år sedan rengjordes källaren och används nu till olika events, och är därför något för varm att lagra länge i. I källaren lagras vinen i 1200-litersfat, som är mellan 60 och 100 år gamla. Det blir alltså eklagrade riesling, men då faten är så gamla, ger de ingen smak. G.B. tycker att lagring på gamla fat är bättre än ståltankar. Dock använder de numer även ståltankar, men är glada att de har de gamla ekfaten kvar. Vinerna utvecklas olika i träfat och ståltankar, och får på så sätt oliak doft och smak.

 

Ett problem är rengörningen av faten. Trä är en naturprodukt och det är viktigt att de tvättas noga. Det är inga större problem med dessa stora fat, där man nästan kan krypa in i. När faten är tvättade fylls de med rent vatten och få stå med detta tills det är dags att fylla dem med vin igen. Stora fat, 1200 l, kallas Stück, 600 l fal kallas halbstück och 2400 l fat kallas dubbelstück.

 

Röda burgunder pressas tillsammans med skalen och jäses tillsammans med dessa i 10-14 dagar. Därefter separeras skalen från vinet, som fylls i 250-litersfat. 3 månader i nya fat som rostats invändigt, olika hårt i olika fat. De har fat från Frankrike, USA, Ryssland och även från lokala ekar. De har fat från olika länder för att få olika viner, för vinerna blir mer intressanta då. Men vin ska smaka vin, och inte trä, så det får inte ta för mycket smak. Därefter lagras de på äldre fat i minst 2 år(?). Ingen filtrering.

 

För något år sedan var jag på en provning som leddes av Lars Torstensson, och där vi provade samma vin, men som lagrats på olika typer av fat. Det var förvånande hur olika vinet doftade och smakade.

Georg Breuers vin Riesling Sauvage (nr 5899), 109:- på systemet var ett av mina favoritviner denna sommar.

43 ha varav 80% riesling och 10% spätburgunder. 40 hl/ha. 180.000 flaskor/år. 4 druvklasar av 5 i betyg.

Allt skördas för hand. Georg Breuer säljer alla sina viner på flaska efter minst ett års lagring. Lagringsbara viner som bör mogna i flaska, ibland upp till 10 år.

 

 

Provning.

 

Vin 1: Spätburgunder – Pinot Noir. 2006. Lagrat i 1 år på fat i källaren. Typisk pinot noir-doft, fullmatad. 2006:an något ung ännu, kan lagras 5-10 år och utvecklas under tiden. Något tunn med kärva tanniner. Lite kort smak. Lite av en besvikelse.

Pris: 18.50 €.

 

Vin 2: G.B.”Sauvag” = ”vilde”, för att det är ett torrt vin. Årgång 2007. Tappat på flaska i maj 2008. Doft med viss mineral och citrus. Fruktig, bra syra och mycket torr. Kanske lite väl mycket syra? Klassiskt Rheingau-vin. Sommarvin, lätt att dricka. ”Guiden” Martin sa att han brukar ha en flaska av vinet med sig på picknick i vingårdarna.

Restsötma 3 g/liter. Pris: 8.50 €

 

Vin 3: G.B.”Charm”. Lite mer restsocker men även lite mer syra än vin 1, därför välbalanserat. Doft av frukt och mineral, och jag tycker att det här kom lite petroleum för första gången på resan. Bra syra, sötman känns knappast i smaken. Passar nog bra till krabba eller vitmögelost.

Restsötma 7 g/liter. Pris: 8.50 €

 

Vin 4: ”Estate” Rüdensheim, 2007. Rüdensheim är en av de två stora odlingarna de har, (80-85% av arealen?), skiffer. 15 km därifrån ligger den andra stora odlingen, Rawenthal, (15% av arealen?), med tung kompakt jord och skiffer lite längre ner i jorden. Denna jord blir med fuktig. ”Estate” har mycket mineral i doften, och därbakom gömmer sig en späd fruktdoft. Frisk smak med mycket mineral/skiffer från marken. Bra syra och bra, lång smak. Bra till fisk och skaldjur.

Pris: 10 €

 

Vin 5: Rheingau Auslese Riesling. Ädelsöt. Mycket syrlig doft, frukt och tydlig grape. Botrytisdoft kommer lite senare. Ganska söt och lite för lite syra för att passa mig, lite obalanserad.

Pris: 16 €

 

Alla vinerna var mycket goda, och vin 4 ”Estate”, var riktigt god. Men ändå saknade jag en riktig topp på provningen. Det skulle t.ex. varit spännande och roligt att prova deras toppvin Berg Schlossberg. Rüdensheim Riesling (38 €). Detta lär vara ett mycket komplett vin med mycket mineral. Sedan 1980-talet har konstnärer från hela världen fått måla etiketterna. I provningsrummet vi var i hängde flera av orginaltavlorna på väggarna runt oss.

 

Georg Breuers viner på Systembolaget:

5899 Georg Breuer Riesling Sauvage. Pris: 109:-

96121 Georg Breuer Berg Roseneck Riesling 2006. Pris: 309:-

96122 Georg Breuer Berg Schlossberg Riesling 2006. Pris: 450:-

96123 Georg Breuer Nonnenberg Riesling 2006. Pris: 379:-

96123 Georg Breuer Breuer Nonnenberg Riesling 2006. Pris: 825:- (1,5 liter)

97100 Georg Breuer Berg Rottland Riesling Auslese 2005. Pris: 359:-

97796 Georg Breuer Berg Schlossberg Riesling 2005. Pris: 375:-

96118 Georg Breuer Berg Rottland Riesling Auslese Goldkapsel 2006. Pris: 379:-

96119 Georg Breuer Berg Rottland Riesling 2006. Pris: 309:-

 

 

 

 

Provning 4

Kloster Eberbach (Rheingau) 

 

Cistercienserkloster Eberbach grundades av den helige Bernhard von Clairvaux år 1136. Cistercienserna var en grupp munkar som brutit sig ur Bernadiktinerordern , då de tyckte att den ordern hade blivit förslappad och de ville ha ny, hårdare klosterregler. De kom från Frankrike och sökte sig en ny boplats bortom den redan etablerade bebyggelse, men nära ett vattenflöde, t.ex. en bäck. Från början var de bara 13 munkar med den helige Bernhard, men med tiden kom det att finnas 150 munkar och 4-5oo lekmän på klostret.

 

 

Med sig från moderklostret i Frankrike hade de vinplantor, vilka de lät plantera på sluttningen ovanför floden Rhen. Detta för att säkra tillgången till mässvin. Med tiden blev munkarna allt duktigare vinmakare och handelsmän, och klostret kom att utvecklas till mellaneuropas mest betydande vinodling-  och vinhandelsföretag. Klostret fick en stor rikedom genom detta, och utan vinförsäljningen hade klostret aldrig kunnat byggas upp på det sätt som nu blev fallet.

 

Tack vare sin stora rikedom kunde man grunda flera syster- och dotterkloster runt om i hela Europa, bland annat i Varnhem och Alvastra i Sverige. Med hjälp av sina rikedomar lyckades man också överleva reformationen. I stället höll det 30-åriga kriget på att göra slut på klostret. När svenskarna kom flydde munkarna. Svenskarna besatte klostret och stannade där i 5 år, och de stal allt de kom över, även de 400.000 liter vin som var lagrat i klostret. Abboten hade tänkt att sälja vinet, och för pengarna skulle han låta bygga om hela klostret. Men tack vare svenskarnas törst blev de medeltida klosterbygganderna bevarade. När svenskarna lämnade klostret kom munkarna tillbaka, men det var nu bara 30-40 av den kvar i livet. Men klostret reste sig ur askan och gick mot en ny blomstring.

 

Klosterlivet fick dock ett hastigt slut år 1803 när Napoleon tog ifrån kyrkan och klostren deras egendomar. Kyrkans gods gavs till adeln och Eberbach tillföll furstedömet Nassan- Usingen. När munkarna försvunnit slutade och vintillverkningen på själva klostret. I stället kom klosterbyggnaderna att användas till fängelse och dårhus. Tack vare att det fick en ny funktion kom det också att bevaras, till skillnad mot de flesta andra kloster som raserades eller fick förfalla. Endast två av korsgångarna kom att rivas, resten fick vara kvar.

År 1866 kom klostret att tillfalla Preussen och under det senaste kriget inhystes flyktingar i klostret. Klostret klarade sig från att bombas. Nu har klostret restaurerats i över 20 år, och enligt tidsplanen kommer renoveringen att vara klar år 2014-2016.

Själva klosterkyrkan, som är en typisk enkel, osmyckad cistercienserkyrka, började byggas under 1100-talet i den då moderna romanska stilen, vilket syns tydligt på valvbågarna i mittenskeppet. Medan kyrkan byggdes kom den smäckra gotiska stilen att blomstra, och sidoskeppen är därför byggd i denna stil. Efter 1803, när kyrkan blivit privat, forslades allt löst som fanns i kyrkan bort. Man lät också bygga en vägtunnel genom bakre delen av kyrkan. Denna väg fanns kvar långt in i tiden, och det finns personer kvar som kan berätta hur de körde motorcykel genom kyrkan på 1950-talet.

Att vara cisterciensermunk under medeltiden var hårt. I klostret var det kallt, man fick inte använda filtar i de hårda träbritsar man sov på, man fick inte äta sig mätt, då det ansåg som en syndig lyx och för fönstren fanns det bara enkla träluckor. Medellivslängden för en munk var på denna tiden ca 30 år. Det fanns dock en liten lyx. Man lät vin droppa ner i ett kar, och här fick munkarna träcka fram handen för att fånga upp dropparna och sedan slicka i sig. Detta vin kom att kallas elvafingersvin, då en munk enligt traditionen uttalat önskan att skulle haft elva fingrar att fånga upp vinet med.

 

I ett av rummen på klostret står flera gamla vinpressar av trä, varav den äldsta från år 1668. Dessa pressar har använts långt in i efterkrigstiden, och de skulle kunna användas ännu i dag. Den enda modifieringen de genomgått är att träskruvarna har bytts mot skruvar av stål.


 

Gamla vinpressar på rad.

 

Den vinkällare som finns i dag var förr munkarna arbetsrum. De svarta svampar som finns på väggarna och i taken fanns inte då, utan har tillkommit på grund av den jämna temperaturen, fuktigheten och alkoholen som avdunstar ut i luften. Detta är ett bra tecken för en kabinettkällare för bra viner.

 


Steinberger.

Steinberger är en mycket speciell odling som omnämns första gången ------. Runt vinodlingen är en över 3 km och 3 m hög stenmur. Den började byggas av munkar på 1170-talet för att hålla såväl fyr- som tvåbenta druvtjuvar borta. Muren har gjort att det blir ett speciellt mikroklimat innanför denna. Vinerna blir därför speciella, och enligt traditionen måste man alltid tacka ja när man bjuds på det.


134 ha varav 99% riesling och 1% burgunder. 70 hl/ha. 1.200.000 flaskor/år.

Risling säljs efter den 1 september året efter skörd. Har börjat använda glaskork, enligt äldre vinmakare som varit med länge i vinbranchen, blir resultatet som förr, då alla vinir var lackade.

Vid Steinberg har kloster Eberbach byggt en helt ny vinanläggning vilken till större delen ligger under marken. Anläggningen har invigts i år och kommer att användas till årets skörd. Läs mer i Vinfo (Granqvist) nr 43, sept. 2008.

 

Provningen.

Vi började med 3 olika kabinett från olika lägen.

 

Vin 1: Wiesbadener Neroberg Riesling trocken kabinett 2007. Torr, harmonisk med fruktdoft. Viss syra. Typisk ”vanlig” riesling. Trevligt vin med ganska lång fruktig eftersmak.

Restsocker: 7,3   Pris: 9 €.

 

Vin 2: Rauenthaler Baiken Riesling trocken kabinett 2007. Lite mindre frukt och mer mineral än vin 1. Ganska tydlig citrusdoft vilken harminierade mycket fint mot skifferdoften. Bar syra som nästan drar i gommen. Mycket mineral i den långa eftersmaken. Mycket gott vin.

Restsocker: 7,1   Pris: 9.50 €.

 

Vin 3: Steinberger Riesling trocken kabinett 2007. Jag tycker att doften var nästan neutral, drog inte åt något speciellt håll. Kanske lite petroleum? Väldigt mjukt och lättdrucket vin. Mjuka syror. Skulle kunna beskrivas som ett mycket välbalanserat vin med bra balans mellan frukt och mineral, men jag tycker det var ett tråkigt vin. Ett vin som säljer sig. Andra på provningen uttrycket dock sitt stora gillande. Har fått 86 poäng.

Restsocker: 9   Pris: 10 €.

 

Vin 4: Steinberger Spätlese 2001. En stor doft av petroleum, nästan dieselolja. Stor sötma med balanserad syra. Oväntat mogen, bara 7 år gammal. Var nog stor flaskvariation, ett flaska hade betydligt mer sötma, var med obalanserat och hade en biton av aceton.

Restsocker: 60,2   Pris: 19.80 €.

 

Vin 5: Assmannshäuser Hällenberg Spätburgunder Weissherbs Auslese 1989. Brunaktig färg. Saftig doft som drog mot röda vinbär, med en association till sherry. Mycket god smak, men en märklig, inte helt obehaglig, beska i eftersmaken. Syran kändes nästan obefintlig, men måste ha funnits där för att balansera sötman. Vinet smakade konstigt nog inte så jättesött. Måste haft en sanslöst bra balans. Ett mycket gott vin, mars make jag aldrig smakat förr. Resans mest spännande vin!

Restsocker: 85,1   Pris: 24.30 €. (37 cl)

 

Bästa köp: Vin 2, Baiken. Spännande smakbrytning mellan citrus och skiffer.

 

De två vinerna från kloster Eberbach som finns på Systembolagets ordinarie sortiment är specialblandningar för Sverige.

 

Dessa finns på Systembolaget:

5810         Riesling kabinett, 2006           96:-

6257         Riesling Spätlese 2007           99:-

88153       Rüdesheimer Berg Rottland Riesling 2000  194:-

84756       Assmanshäuser Hällenberg Spätburgunder 2004  159:-

 

 


Provning 5

Weingut Robert Weil

 

Byggnaden uppfördes på 1850-talet av en engelsk baron, Sir John Sutton. Godset köptes på 1870-talet av Dr. Robert Weil, professor i tyska vid ett universitet i paris. Fransk-tyska kriget i början av 1870-talet hade tvingar honom att fly från Frankrike. År 1875 startade Robert Weil vineriet. Han köpte med tiden till nya vingårdar och ägorna utökades. Även byggnaderna fick byggas till. Men nu finns det önskemål att det inte ska utökas mer, man har inte mer plats att bygga på sedan 20 år tillbaka. Godset beboddes av ägarna till för ca 15 år sedan, men nu är här kontor, provningsrum och övernattning.

 

 

År 1988 köptes godset av den japanska dryckesjätten Suntory, men en liten ägardel har dock dagens Robert weil kvar, samtidigt som han leder godset.

På Robert Weil finns ett av de fräckaste provningsrum jag varit i, med vinställ i stål, monumentalkonst målade direkt på väggarna och ett stort provningsbord i granit mitt i rummet.

Robert Weil har redan från början haft en hög kvalitet på sina viner, och höga priser, och räknas till ett av Tysklands främsta vingods. Men enligt Mölstad är det inte självklart att de ens är nummer ett i Rheingau längre. Man försöker att odla allt ekologiskt. Man brukar ta bort ogräset maskinellt, men vissa år går det inte och man måste ta till biocider.

Förra året, 2007, var ett bra år med torr vår med tidig blomning, varm sommar och en höst med kalla nätter, emn torrt och inte så kallt på dagen. I år, 2008, har det varit mycket regn, dock inte för mycket, men det räcker med nederbörd nu.

Man använder bara nya tankar av rostfritt stål. Stora tankar för ”vanligt” vin, men också mycket små tankar för t.ex. beerenauslese. Tankarna kyls med vatten runt om. Det är inte bra om jästen blir för varm, då försvinner en massa aromer i doft och smak. Jäsningen sker vid 16-20 grader C. Man kan också värma musten med hjälp av vatten, för att t.ex. få igång jäsningen. Pinot noir jäser och och lagras på små barriquer. För att slippa vinsten värms de bästa viner upp snabbt, därför att många tror att vinsten är en defekt.

År 2007 fyllde man ca 500.000 buteljer. Flaskorna fylls främst i februari till april, men även lite på sommaren. Man har 17 anställda, plus 30-40 personer extra vid skörden. Allt plockas för hand.

 

Robert Weils viner är ofta mycket eleganta och fruktbetonade. Har olika vinlägen med olika jordarter, vilket ofta märks i doft och smak. De tre bästa lägena är Kiedricher Gräfvenberg, Turnberg och Wassteros. Gräfenberg är speciellt bra för söta viner. Man har gjort trockenbeerenauslese sedan många år och hoppas att kunna göra det i år också.

 65-70 ha varav 18 ha Gräfenberg (varav i sin tur 17 ha riesling och 1 ha spätburgunder.  55 hl/ha. Ca 500.000 flaskor/år.

 

Provning

 

Vin 1: Robert Weil Rheingau Riesling brut Sekt. Mycket god sekt med mycket doft och smak av citrus. Ingen jöst eller bröd i doften. Lite restsocker men ändå torr. Mycket god.

Restsocker: 11 g/liter     Pris: 16.18 €.

 

Vin 2: Weingut Robert Weil. Rheingau Riesling Qualitätswein trocken. Doft och smak av banan och fruktyoghurt. Lite, lite syra. Ingen riktig höjdare.

Alkohol: 11%  Restsocker: 8 g/liter    Pris: 10.59 €.

 

Vin 3: Kiedrich Gräfenberg Riesling Kabinett trocken. Mycket skiffer i doft och mycket mineral i smaken. Ung men mycket god. Kan utveckals i 10-15 år till.

Restsocker: 8,6 g/liter   Syra: 862 g/liter   Pris: 16.78 €. Pris Systembolaget: 198:-

 

Vin 4: Weingut Robert Weil Rheingau Riesling spätlese halbtrocken. 2007. Komplex doft med mycket med frukt än vin 3. Aprikos, päron och grape. God smak med grapesmak i syran. Obetydlig sötma. Nästan lite bittermandel i eftersmaken.

Alkohol: 12%  Restsocker: 17 g/liter   Syra: 8 g/liter   Pris: 19.28 €.

 

Vin 5: Kiedrich Gräfenberg Riesling Spätlese. Nästan genomskinlig färg, som vatten. Mycket mogna druvor, dock utan ädelröta. Stor dift med annanas och mango. Ingen mineral. God men ännu bätter om 5-10 år. .

Alkohol: 8%  Pris: 32.37 €.

Vin 6: Kiedrich Gräfenberg Riesling Auslese. En mycket stor doft och smak av grape, kola och päron. Mycket sött. Klara att lagras i minst 40 år.

Pris: 63.55 €.

 

Bästa köp: Alla viner var mycket goda, men priserna också därefter. Robert Weils sekt kostar nästan lika mycket som champagne. Men om du har råd, köp och njut! Som helhet hade denna proving resans bästa viner.

 

 

 

Kyrkogård i Kiedrich

I Kiedrich, granne med Robert Weil, låg en kyrkogård med många vackra gravvårdar. För att se bilder från kyrkogården, klicka här.

 

 


 

Provning 6

Weingut Melsheimer (Mosel)

 

Familjen Melsheimer har gjort vin i fem generationer i närmare 200 år. Fadern Eberhart gick med några av oss på en fantastisk vandring genom hans vingård på ett av Mosels brantaste lägen. En helt fantastisk vandring. Här nedan har jag försökt sammanfatta lite av vad han hade att berätta. Det kan verka lite rörigt, men är bara lösa minnesanteckningar.

 

Eberhart har själv aldrig varit så omtalad för sina viner som sonen Thorsten nu var. Det var en mycket stolt far som visade upp olika tidningsutklipp och olika böcker där sonen och hans viner var omtalade. Eberhart berättade att både hans far och farfar hade blivit över 101 år gamla, och att detta berodde på att de hade druckit en halv litet riesling till lunch och middag.

 

Första stoppet på vandringen gjorde vi vid en vingård som låg vid en liten bäck. Ederhart klättrade ner i bäckravinen och kom upp med två flaskor bäckkyld Sekt. Druvorna till sekten hade odlats på vingården vid stod vid. Medan vi drack av sekten berättade han att de på Melsheimer bara odlade riesling, varav 80 procent på ett berg som var så pass brant att nästan ingen annan ville odla på det. Berget var av röd och brun skiffer. På skiffern trivs inte Phylloxe'ra, varför 30 procent av plantorna växer på sina egna stockar och alltså är oympade. Dessa druvstockar är nu 56 år gamla.

 

Han berättade vidare att man var tvungen att sälja sin vingård inom 1,5 år efter uppnådd pensionsålder, annars fick man inga pensionspengar.

När Eberhart var ung var han mycket för besprutning. Han var ordförande i en grupp som förespråkade besprutning från helikopter. När sonen kom hem efter sin utbildning för att ta över vingården, ville han odla ekologiskt. Nu har även Eberhart vänt och tycker det är bättre med ekologiskt. Kanske har sonens framgång som vinmakare sporrat honom? Han visade på hur branta sluttningar som faktiskt kunde rensas maskinellt med hjälp av små traktorer med larvfötter. Lutningen kunde vara ända upp till 60 procent. Han visade också på hur stor skillnad det var på marken där man besprutat och på obesprutad mark. På den besprutade marken var all markvegetation brun och död. Man såg en tydlig gräns där besprutningen börjat, på ”andra sidan” var gräset grönt. Som ekologisk vinodlare får man dock bespruta med en blandning av svavel, bakpulver och olja, men främst rensar man mekaniskt och för hand. Eberhart gick och plockade ogräs under hela vandringen. Ekologisk odling ger bara 50 % avkastning jämfört med vanlig odling. Han får ut ca 45 hl/ha. Man bevattnar inte häller druvorna, med undantag av nyplanterade stockar. Blir det riktigt varmt och torrt kan det hända att man kör upp med en vattenbehållare och vattnar, detta upp till att plantorna är 3-4 år gamla.

 

Efter en kort promenad kom vi till en utsiktspunkt, där berget varit så brant att det rasat för några år sedan. Här hade Eberhart en lite jordkällare vid vingårdens kant. Medan vi stod och beundrade utsikten såg vi den båt, på vilken de medresenärer som inte vandrade i vingården, åkte med. Efter en kort stund kom Eberhart upp ur källaren, och med sig hade han två flaskor halvtorrt sommarvin. Helt perfekt efter vandringen i den 26 gradiga värmen. Eberhart berättade att en sådan här dag ökade Oechslevikten med 2 grader.

 

En del av rankorna vi passerade var uppbundna på det gamla sättet med en stolpe vid varje stock, men det mesta var uppbundet mot stållinor. Däremot såg jag aldrig någon traditionell moselbåge på resan. Vid skörd drog man slädar på marken mellan vinraderna i de brantaste bergen, då det var för brant att gå med korgar och plocka i.

 

På andra sidan floden planterade man för 30-40 år sedan mycket nya druvor. Alla skulle dricka moselviner. Det var dock för dåliga lägen för riesling, så istället planterade man Müller-Thurgau. Nu överges många av dessa vingårdar. För bara några år sedan fanns där 40 odlare, nu var bara 16 kvar. Markpriser som på 1970-talet var 200:-/kvadratmetern var nu bara 1,5 kr /kvadratmetern. Klimatet: Ibland snö på vintern, men kallast kan det bli på hösten, då det kan bli ner mot 15 minusgrader.


Efter denna lilla lektion om vinodling i Mosel började den riktigt krävande vandringen mellan vinrankorna på ett mycket brant vinberg, där underlaget var skiffer. Undrar hur det var att gå där en regning dag?. Efter ca 20 minuters klättring nådde vi toppen av vinodlingen. Här väntade Eberharts hustru, som kört runt berget, med en lunch bestående av fläskkött kokt i vin, olika lokala ostar, bl.a. ekologisk kvarg, sallad, bröd och kylt vin, både torrt och halvtorrt. Här talar vi vinupplevelse. Sitta på toppen av ett vinberg med floden mosel ringlande nedanför sig, äta god mat och dricka gott vin därtill, allt i en underbar sensommardag.


 


Snart uppe på toppen av vinberget.

 

Både dottern och frun är konstnärer och har målat akvareller som pryder vinetiketter. Dotter har bl.a. ställt ut i Göteborg. Eberhart uppskattade bäst sin hustrus konst, men av vad jag såg, så tyckte jag bättre om dotterns.

 

   

Akvarell av hustrun, utsikt över vinberg.   Akvarell av dottern, vinranka.

 

11 ha. 100% riesling. 35 hl/ha. Ca 50.000 flaskor/år. 6000 plantor/ha.

 

Provning

 

Vin 1: Reiler Mullay-Hofberg Riesling Sekt Brut 2006. En mycket god sekt med mycket mineral, lite gröna äpplen och frisk syra. Hade lite mognadstoner. Mycket frisk smak och mycket läskande. Har sedan jag kom hem provat en flaska till. Mycket gott, passade väldigt bra till hallon!

Pris: 11.90 €.

 

Vin 2: Reiler Mullay-Hofberg Riesling kabinett feinherb 2007. Enkel men god riesling, lite söt men med bra syra till. Läskande. Gillades av många. Ett sommarvin som passar till en sommarsallad med sparris, eller en toast.

Alkohol: 10,5 % Restsocker: 17 gr   Pris: 8.50 €.

 

Vin 3a: Melheimer Riesling trocken.

Vin 3b: Melheimer Riesling feinherb. Enkla men goda viner med bra balanserad syra. Den torra var mycket läskande efter promenaden, medan den halvtorra passde mycket bra till maten. Jag tycket bäst om den torra, men jag uppfattade det som om de flesta tyckte bäst om den halvtorra.

Pris: 7 €.

 

Vin 4: Reiler Mullay-Hofberg Riesling trocken 2007. Doft med mycket skiffer och lite frukt där bakom. Skiffer och väldigt mycket syra i munnen, kanske i mesta laget? Bra till fisk och laxsallad.

Pris: 8.50 €.

 

Vin 5: Reiler Mullay-Hofberg ”Pfefferberg” Riesling Spätlese feinherb. Ett tungt vin med lite restsocker och mycket frukt, men med en liten bitter eftersmak. Eberhart eget favoritvin.

Alkohol: 12 % (hade 102 Oechsle och hade kunnat jäsas till över 13%) Restsocker: 20 gr   Pris: 12.90 €. Hade kunnat klassas som auslese, men ”nedklassat” till spätlese.

 

Vin 6: Reiler Mullay-Hofberg Riesling Spätlese. Doft av apelsinsötma och aprikos. Söt smak, dessertvin. Mycket smak. En öppnad falska kan spras i flera veckr. Till camembert eller äppelkaka.

Alkohol: 8 % Restsocker: 78 gr   Pris: 11.90 €.

 

Vin 7: Reiler Mullay-Hofberg Riesling auslese 2005. Vinet är så bra som en auslese kan bli. Var egentligen en beerenauslese, men de fick en ännu bättre beerenauslese, så denna klassades ned. En mycket tydlig doft och smak av katrinplommon.

Restsocker: 135 gr   Pris: 12.50 €.

 


 

Provning 7

Weingut Wwr.Dr.H.Thanisch, Erben Müller-Burggraef.

 

Detta gudabenådade tyska vingårdsläge känner de flesta vinintresserade till. Känd för att här har gjorts underbara viner i århundraden på denna branta och perfekta södersluttning. Men också känd för historien om hur doctorsberget fått sitt namn

Året var 1360. Enligt berättelsen var ärkebiskopen i Trier, Boemund II, dödssjuk. Inget av läkarnas alla råd hjälpte. Han hade gett upp när en vinodlare från Bernkastel med ett litet fat. Vinet fick ärkebiskopen att "återvända från de döda". Boemund lär vid tillfrisknandet ha yttrat "den bästa läkaren växer i denna vingård".  Vinet hyllades och vingården fick därefter heta "doktor”.


 


Doktorsberget.

 

Vinlagen år 1971 har också gjort doktorsberget ökänt. Med 1971 års vinlag utökades doktorsberget med flera hektar av sämre lägen runt den ursprungliga vingården. Det blev fler och sämre doktorsviner på marknaden, vilket fick de gamla ägarna att protestera. År 1984 avgjorde en domstol att vingården åter skulle begränsas. Utökningen åt väster, ursprungligen vingården Graben, fick även i fortsättning ingå i doktorsberget, men utökningen åt öster blev omdöpt till Alte Badstube am Doctorberg.

 

Av de tre namn som associeras med den ursprungliga doktorsvingården så är Dr Thanisch är den doktorsvingård med bäst rykte. Familjen Thanisch har gjort vin i Bernkastel-Kues i över 350 år. Dock så delade sig egendomen i två delar så sent som 1988. Sophia Thanisch driver Wwe. Dr H Thanisch - Erben Thanisch, medan Barbara Rundquist-Müller, gift med Erik rundquist, driver Wwe Dr H Thanisch - Erben Müller-Burggraef. Båda egendomarna saluför vin under nästintill identiska etiketter.

 

Kommer att utöka sin odling av blå druvor/röda viner, men inte för mycket. Vad 4:e år brukar det gå åt pipan med blå druvor.

Blå/grå skiffer blir varmare än brun skiffer. Vinerna från blå/grå skiffer blit fruktigare och blommigare.

År 2003 var en otroligt varm sommar med snabb, tidig skörd. År 2006 var också en bra sommar med mycket beerenauslese, såpas mycket att bara 40% kunde användas till just det, resten blandades med ”enklare” kvaliteter. År 2007 gav genomgående fräscha toppviner.

Wwr. I namnet stör för ”änka”.

 

12 ha varav 3,2 ha doktorsberg. 96% riesling, 4% spätburgunder. 60 hl/ha. Ca 90.000 flaskor/år.

Provning i Doctorkällaren

Källaren är 120 år gammal och byggdes ursprungligen som iskällare.



Provning:

 

Vin 1: Graacher Himmelreich Riesling Spätles trocken, 2006. Ren, mineralrik doft, växer på grå/blå skiffer. Mineralrik smak, med lite beska? Passar till löjrom.

Alkohol: 13,2 % Restsocker: 6,5 gr/l  Syra: 7,2 gr/l   Pris: 13 €.

 

Vin 2: Thanisch Riesling Classic, 2007. torr/halvtorr. Enkelt matvin. Lite mindre mineral och syra. Nja... Apfertifvin.

Alkohol: 12 % Restsocker: 12,1 gr/l  Syra: 6,7 gr/l   Pris: 7,7 €.

 

Vin 3: Bernkasteler Badstube Riesling Kabinett, 2007. Doft av mineral igen och syrligt, grönt äpple, mycket äppelsyra. Mineraldoft kommer med tiden och syran känns som om den minskar, vinet binder ihop sig. Gott vin.Söt. Brukar lagras 5-6 år. Passar till sjötunga med citronsmör eller risotto med sparris.

Alkohol: 9,5 % Restsocker: 50,1 gr/l  Syra: 7,6 gr/l   Pris: 8.50 €.

 

Vin 4: Berncasteler Doctor Riesling Spätlese, 2005. Ett bra år. Nästan kryddigt vin med perfekt balans mellan frukt och mineral. Enligt Ulf Wagner ett toppvin. Passar till vit fisk och krabba.

Alkohol: 9,5 % Restsocker: 71,5 gr/l  Syra: 7,6 gr/l   Pris: 27 €.

 

Vin 5: Brauneberger Juffer Sonnenuhr Riesling Auslese, 2003. Växer på brun skiffer. Tidig skörd detta år. Härligt mogen doft med gula äpplen, mineral och lite diesel. Mycket gott vin.Lite mindre syra och mer sötma. Jag gillar doften av gula äpplen, vilket jag tyckt mig känna extra tydligt i just 2003:or. Passar till äppelkaka, Crème brûlée och blåmögelost.

Alkohol: 9 % Restsocker: 76,1 gr/l  Syra: 5,7 gr/l   Pris: 19 €.

 

Vin 6: Wehlener Sonnenuhr Riesling Beerenauslese, 2006. Söt doft och smak. (lite snusdoft?). Kändes omogen på något sätt. Liten besvikelse, trodde på så mycket mer. Passar till varm rabarberpaj, smultron, blåmögelost och gåslever.

Alkohol: 8 % Restsocker: 191,8 gr/l  Syra: 7,5 gr/l   Pris: 55 €.

 

Bästa köp: Vin 5. Brauneberger Juffer Sonnenuhr. Ett gott vin från en god årgång, och relativt billigt.

 

 


 

Weingut Molitor-Rosenkreuz

 

Efter provningen i doktorskällaren hittade jag en liten vinbutik med det välkända namnet Molitor, där jag provade 2 torra och 2 halvtorra viner. Jag tyckte, förvånande nog, att vinerna var lite fadda, med undantag av en halvtorr 2003, som hade den gula äppledoften som jag gillar. Efteråt visade det sig att det inte var den ”riktiga” Markus Molitor, utan en broder till honom som heter Achim Molitor som var vinmakare.

 


 

 

Dr. Pauly-Bergweiler

Provning 9
Dr. Pauly-Bergweiler

Vinerna från Pauly-Bergweiler är några av mina favoriter när de kommer till systemet. Ofta är det äldre viner, med viss sötna, syra och mycket petrolium. Ofta till priser runt hundralappen. Detta var resans sista provning, och jag tror att många, liksom jag, var gaska trötta. Anteckningarna kom därför att bli ganska sporadiska. Tyvärr kunde inte Dr. Pauly-Bergweiler him self hålla i provningen, utan hans fru höll i den. Jag har varit på provning med Dr. P-B och jag tycker nog att det var lite mer underhållande.



18 ha. Allt handplockas. Kommer i år att skördas tidigt, mitten av oktober till mitten av november. Förr odlades allt på terrasser, men ny gör man om till större ytor, så man kan använda ”linbanor” vid skörd. Modärna ståltankar, lång jäsning i sval temperatur. Har en gång provat plastkork, ”men aldrig mer”. Man kommer dock att testa skruvkork. Ca 140.000 flaskor/år. 70 hl/ha. 925 Riesling Bästa läge: Bernkastler alte Badsyube am Doctorberg. Sverige är 3:e största importören.

 

Provning:

 

Vin 1: Dr. Pauly-Bergweiler Gutsabülung Riesling Trocken, 2007. Friskt vin med mineral och citrus. Kanske lite väl mycket syra. Pris: 7,45 €.

 

Vin 2: Erdener Treppehen Qualitätswein Feinherb, 2007. Doft med mineral och persika. Smak med god skiffer och mycket persika. Mycket god. Passar till mat med lite sötma i såsen.  Restsocker: 18-19 gr/l  Pris: 9,25 €.

 

Vin 3: Riesling Spätlese Feinherb, 2007. Mycket blommig doft, och en mycket lång eftersmak. God, men hade en viss beska i eftersmaken. Ska kunna lagras i flera årtionden.

Restsocker: 19-10 gr/l  Pris: 12.50 €.

 

Vin 4: Ürziger Goldwingert Riesling Spätlese, 2007. Stort berg, under vilket druvorna växer under. God doft och smak med aprikosyogurth och citrus. God citrusbetonad syra. Mycket gott.

Pris: 12,50 €.

 

Vin 5: Bernkasteler alte Badstube am Doctorberg Riesling Auslese, 2004. En stor doft med skiffer, petrolium och i bakgrunden söt frukt. God smak. Söt. Mycket lång smak.

Pris: 21.,50 €.

 

Viner på systemet:
Noble House Riesling Spätlese Vitt, 2007.
Art.nr. 96163. Pris: 90.00:-
Riesling Trocken Vitt, 2006.
Art.nr. 8824301. Pris: 99.00:-
Ürziger Würzgarten Riesling Spätlese Vitt, 1994.
Art.nr. 8810701. Pris: 129.00:-
Bernk. Alte Badstube am D-berg Riesling ... Vitt, 2005.
Art.nr. X5226DP0301. Pris: 169.00:-
Bernk. Alte Badstube Riesling Spätlese Vitt, 2006.
Art.nr. 9795601. Pris: 178.00:-
Bernk. Alte Badstube am D-berg Riesling Vitt, 2005.
Art.nr. X5226DP0101. Pris: 229.00:-

 

 

Hem

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Dornfelder

 

 Spätburgunder

 

 Silvaner

 

 Riesling

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Germania

 

Mellan provningarna var vi några som

gick genom vingårdarna upp till Germania,

medan andra åkte linbana eller buss dit.

 

Germania är en sedan 1840-talet utbildad

personifikation av Tyskland i form av en

hjältekvinna, till exempel Johannes Schillings Niederwaldmonument, en staty i Rüdesheim

som uppfördes åren 1877-1883. Statyn är

nästan 38 meter hög och ska symbolisera

Tysklands seger i Fransk-tyska kriget 1870 till

1871. Den avbildar Germania och ska föreställa Tysklands stolthet och förening.

 

 

 

 

 

 

Germania

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Klosterkyrkans golv.

 

 

Gotiskt fönster syns genom ett romanskt valv.

 

 

 

 

 

Klostrets äldsta vinpress.

 

 

Gammal vinpress med träskruv.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bäckkyld sekt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Utsikt över Mosel.