Vin    

        Kultur

 

 

 

 

Viner

 

Några viner jag provat

 

 

2007  

 

 

Les Songes de Magdelaine. 2004.

2007-12-18.
Slottets andravin. Ett ungt vin med blåröd färg, med god, typisk bordeauxdoft. Doften är bärig med tydliga svarta vinbärsdoft. Något hårda taninet, men mycket gott. Vinner på att luftas kraftigt genom att hällas i karaff. Till vinet åt vi några bara några ostar. Blir nog ännu bättre om det får ligga 3-5 år. Vi drack vinet hemma hos min kollega Tomas, för att inviga hans nya karaff.
Pris: 171:-

 

Jeanmaire Brut

2007-12-16.
En enkel med trevlig ung champagne med frisk doft och smak. Färgen är ljusgul. Doften är fräch med toner av citrusfrukt, äpplen och mineral. Smaken är frisk med härliga små bubblor. Perfekt som aperitif. Vi drack vinet en söndagseftermiddag efter att varit ute och gått på museum m.m. en hel dag.
Pris: 129:- (375 ml)

 

Italiensk lördagseftermiddag

2007-12-15.

La Poderina, 2005

Något ung, kanske lite väl ung, med god. Mörk blåröd färg. God doft bärig med mörka körsbär, lite fat, mörka bär och lite gräs. Smaken var fruktig med mycket kraftiga tanniner. Till vinet åt vi pizza med skinka och champinjoner. Vinet var nog lite för kärvt för detta. Halva flaskan drack vi dagen efter. Då hade smaken mognat, så vinet bör luftas ordentligt innan det dricks, eller spara det något år.
Pris: 129:-

Tommasi Amarone della Valpolicella Classico

Till efterrätt åt vi hårdost från alperna, och till det drack vi en god amarone. Vinet var mörkt purpirfärgat och hade en stor, bärig doft med främst körbär och russin med viss kryddighet. Smaken är eldig med en vis sötma med tydlig körsbärssmak. Var perfekt till osten!
Pris: 129:- (375 ml)

 

Ch. Grande Clapeau Olivier, 2002

2007-11-24.
Haut-Médoc. Purpurfärgat som drar lite åt tegel. Bärig mogen doft med svartavinbär, läder och cederträ. Fruktig smak med mjuka taniner, mycket gott.
2007-12-22.
Moget. Ska nog inte sparas för länge. God.
2008-01-18.
Sista flaskan. Färgen mot tegel. Fortfarnde mycket god, men redan på sista versen. Mogande snabbt på 3 månader, eller flaskvariation?
Pris: Ca 90:-

 

Chateau des Arrocs, 2005

2007-11-20.
Graves, Bx. Klarröd färg. Bärig doft med svartavinbär och paprika. Ritwa kände en svag diseldoft. Ganska lätt vin, som nog bör vila något år. Till vinet åt vi pasta och örtkryddade lammförsbiffar, vilket passade utmärkt.

 

Beaujolais Village Nouveau, 2007

2007-11-19.
Måste ju provas varje år.... Ovanligt kraftigt blåröd färg. Mycket doft av lingon och hallon, syrlig. Smak av godis, hubba-bubba, skumbanan och hallon. Doft och smak ung. Nästan spritsig. Kul att prova, men en flaska räcker.
Pris: 70:-

 

Champagneprovning

2007-09-25

 

Vi provade följande:
Anna de Codorniu Brut (Cava). Pris: 89:-
Jacquart Brut Mosaïque Blanc de Blancs 1999 (100% Chardonnay). Pris: 349:-
André Clouet Grande Réserve (100% Pinot noir). Pris 239:-
Palmer Millesime Brut 1998 (50% PN, 45% Char, 5% Pinot Meunier). Pris: 249:-
Palmer Millesime Brut 1996 (Magnumflaska). Pris. 581:-
Dom Pérignon 1999. Pris: 1060:-
Louis Roederer Carte Blanche (Söt). Pris: 339:-

 

 

 

 

 

Några sammanfattande kommentarer:

  1. Att Champagne var så mycket godare än Cava.
  2. Att det var så pass liten skillnad mellan de olika druvorna och druvblandningarna.
  3. Att det var en så stor skillnad mellan magnum och vanlig flaska (eller var det årgångarna?).
  4. Att Dom Pérignon var så mycket godare än de andra!

 

 

 

Nytt Bourgognevin

 

September månad kom det många Bourgogneviner på systemet. Jag har provat ett av de enklare.

Savigny-lés-Beaune 2005 (nr 97124) Pris: 139:-

Ett vin från kommunen Savigny-lés-Beaune, strax norr om staden Beaune i Bourgogne. Vinet är gjort på Pinot noir.

 

Vinet har tydliga Bg-dofter som jordgubb och hallon. Men vad som förvånade mig lite var en ganska tydlig doft av körsbär, som nästan för tankarna till vissa italienska viner. Men bakom körsbärsdoften gömmer sig doften av röda bär och lite ek.

 

Smaken är ganska kryddig, och hallon och jordgubbarna dominerar över körsbären. Tydliga men mjuka syror. Smaken är ganska lång.

 

Till vinet åt vi en smörgås med lättrökt kalkon med dijonsenapskräm och soltorkad tomat. Vinet var också mycket gott att dricka som det var utan tillbehör.

 

God att dricka nu. Systembolager skriver att vinet kan lagras, men jag tror inte att det vinner något speciellt på det. Men om man gillar vinet kan man gått köpa ett par flaskor, och spara ett tag.

 

 

 

Tillbaka till Viner.