Vin    

        Kultur

 

 

 

 

Att dricka absint

 

Att dricka absint

 

På 1800-talet utvecklades en speciell cermoni runt absintdrickandet. Det skapades speciella skedar, glas och vattenbehållare. Skedarna hade hål i form av ovaler, stjärnor eller kvadrater, och ofta bildade hålen egna mönster.

 

Ritualen att dricka absint går till på följande sätt. Häll 3-5 cl absint i ett absintglas. Placera absintskeden ovanpå glasets kant. Lägg en sockerbit på skeden för att få lite sötma. Droppa isvatten över sockerbiten tills den smält, gärna från en speciell behållare kallad brouilleur. Fyll glaset med vatten tills du har 3-4 delar vatten och 1 del absint. Poängen med droppandet är att oljorna från anis och fänkål kristalliseras i vatten och blir grumliga (opaliserar). Ju kallare vatten desto mer kristallisering.

 

Man kan också dricka absint som Ernest Hemingway gjorde.

Häll 4 cl absint över iskuber i ett champagneglas. Fyll glaset med champagne.

 

Eller drick det i ett glas, 3-5 cl, med några droppar kallt vatten, precis så att det börjar opaliseras. Lägg i en eller två iskuber.